Sajtóbotrány Szombathelyen: Cikkek, konyec!

  • Gyõri Melinda
  • 2000. május 11.

Belpol

Tréfásabb kedvű olvasók az utóbbi napokban Sa-bó névre keresztelték a Sa-fó néven közismert Savaria Fórumot, a szombathelyi önkormányzat hetilapját. A Szabó Gábor vezette közgyűlés ugyanis legutóbbi zárt ülésén leváltotta a lapot kiadó Savaria Médiacentrum Kht. igazgatóját, Barták Balázst, és helyére a korábban városi magazint kiadó és egy díszmadárújság körül serénykedő Kovács Gézát ültette. Az új felelős kiadó belépőjét letiltott írások és ellenzéki tiltakozások követték, miközben mindenki előtt világossá vált az igazi szándék: a város vezetői szeretnének mielőbb megszabadulni Prieger Zsolttól, a lap főszerkesztőjétől (aki másodállásban az Anima Sound System frontembere; lásd interjúnkat a MaNcs előző számában).
Tréfásabb kedvű olvasók az utóbbi napokban Sa-bó névre keresztelték a Sa-fó néven közismert Savaria Fórumot, a szombathelyi önkormányzat hetilapját. A Szabó Gábor vezette közgyűlés ugyanis legutóbbi zárt ülésén leváltotta a lapot kiadó Savaria Médiacentrum Kht. igazgatóját, Barták Balázst, és helyére a korábban városi magazint kiadó és egy díszmadárújság körül serénykedő Kovács Gézát ültette. Az új felelős kiadó belépőjét letiltott írások és ellenzéki tiltakozások követték, miközben mindenki előtt világossá vált az igazi szándék: a város vezetői szeretnének mielőbb megszabadulni Prieger Zsolttól, a lap főszerkesztőjétől (aki másodállásban az Anima Sound System frontembere; lásd interjúnkat a MaNcs előző számában).

A szeretet ünnepe előtt, karácsony táján gerjedtek először haragra a Fidesz vezette Polgári Koalíció szombathelyi főemberei. Ekkorra ígérte a polgárok karácsonyfája alá bejelentését az ellene felhozott vádak megdőléséről Szabó Gábor polgármester, ám mivel ezzel nem tudott szolgálni, a szombathelyiek egy veretes dolgozatot olvashattak ingyenes hetilapjukban. A publicisztikai írásban Prieger Zsolt főszerkesztő a nyelvvizsgabotrányba keveredett Szabó Gábor egyetlen reményeként az egyenes beszédet jelölte meg, hiszen az emberek nem vakok, tudnak ők megértően viselkedni, a politika színpadjáról méltósággal távozó városvezető férfias döntésével egyszer akár még szimpátiájukat is kivívhatja.

Már ebből az írásból kitűnt, hogy Prieger Zsoltnak egészen más elképzelése van a sajtószabadságról, mint a város vezetőinek. Látni való, hogy ha a politika kicsúszik a választók ellenőrzése alól, akkor komoly baj van. Nem a sajtóra kell tehát haragudni, ha az kritika alá vonja a politikusok tevékenységét, hanem válaszolni kell a feltett kérdésekre. Aki nem tud válaszolni, az még mindig választhat magának más foglalkozást. Mert politikusnak lenni nem kötelező, de ha valaki mégis e hivatás mellett dönt, akkor számolnia kell azzal, hogy a nyilvánosság ott lesz a nyomában - írta Prieger.

A város büdzséjéből működtetett önkormányzati lapban meglehetősen szokatlan ez a hangütés, ami persze nem feltétlenül a szerző hozzáállását minősíti a sajtónyilvánossághoz, sokkal inkább a honi gyakorlatot. Prieger Zsoltról egyébként a Fidesz helyi vezetői is tudták, hogy markáns véleménnyel bír ezekben az ügyekben, ennek ellenére kinevezték főszerkesztőnek. Számukra is ismert volt, hogy napilapos korában Prieger Zsolt meglehetős rendszerességgel kötözködött az MSZP-vel és a szocialistákkal összebújó SZDSZ-szel.

Öntisztulás

Mindenesetre a karácsonyi vezércikk után már megfogalmazódott a Fidesz helyi vezérkarában, hogy Priegernek selyemzsinórt kellene küldeni ajándékba. Szándékukat csak megerősítette az a tény, hogy miután Szabó Gábort a Fidesz - Magyar Polgári Párt Vas Megyei Választmányának ülésén kizárták a pártból, Prieger Zsolt újabb kis publicisztikát engedett meg magának, amiben arra figyelmeztette a város vezetőit, hogy a botrány súlyos anyagi károkat (is) okozhat Szombathelynek.

Időközben lemondtak tisztségükről Szabó Gábor tanácsadói, és távozott a frakcióból és a pártból Pavelkovits László, a sportbizottság fideszes elnöke is. Lemondása hátterében nagyrészt az állt, hogy a Pénzügykutató Rt. által elkészített tanulmány szerint Szombathely 1,6 milliárd forintos költségvetési hiánnyal nézett szembe, és a csődhelyzet csak úgy volt elkerülhető, hogy 630 millióra csökkentették a hiányt, jelentős összegeket vonva el a sporttámogatásokból is. Ugyancsak megkurtították a Savaria Fórum költségvetését, amit az ellenzék az újság irányítóinak megregulázásaként értékelt. Mindenesetre ettől kezdődően a Savaria Fórum a korábbi 32 és 24 oldalhoz képest csak 16 oldalon tudott megjelenni.

Ez a 16 oldal is elegendőnek bizonyult, hogy március elején a Savaria Fórum riportot közöljön Narancstörténet címmel, amiből kiderült, hogy milyen belső harcok dúlnak a Fidesz helyi szervezetében. A riport szerzője megszellőztette, hogy néhány helyi vállalkozó azért támogatta a Fideszt, hogy a választások után megkapják azt, amit elvártak a pénzükért. Így szerezte meg egy ingatlanügyekkel foglalkozó üzletember a gazdasági bizottság elnöki posztját, míg Sákovics Csaba, az építőipari profillal is rendelkező Raszter Kft. egyik tulajdonosa a városfejlesztési bizottság elnöke lett, bónuszként pedig egy tanácsnoki tisztet is kapott.

Az írás megjelenését követően nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a békát már nem lehet letuszkolni az érintettek torkán, a fideszes helyi politikacsinálók csupán Priegerék eltávolításának módján tökölődnek majd kicsinyt. Prieger Zsoltot ugyanis olyan szerződés köti a Savaria Fórumhoz, melynek egyoldalú felmondása súlyos végkielégítéssel terhelné meg a város büdzséjét. Ezért döntöttek úgy a Szabó Gábor mögött serénykedő erős emberek, hogy előbb Barták Balázstól szabadulnak meg, majd az új ügyvezető kinevezése után Prieger Zsoltot lenyomják, mint a bélyeget.

Tanuljunk nyelveket!

Időközben megérkezett a Szabó Gábort tisztázó ügyészségi közlemény, amit a Savaria Fórum teljes egészében, kommentár nélkül közölt. A közlemény szerint dr. Szabó Gábor középfokú nyelvvizsgát sehol sem tett. Dr. Szabó Gábor a doktori eljárásra való bejelentkezésekor nyelvismeretét nem igazolta. A doktori értekezés megvédése előtt - 1996 végén - a Doktori és Habilitációs Ügyek Irodáján adott le dr. Szabó Gábor nyelvvizsgát igazoló iratot. Minthogy dr. Szabó Gábor az előírt nyelvvizsgával nem rendelkezik, arra volt alapos gyanú, hogy a becsatolt vizsgabizonyítvány hamis, ezért őt közokirat-hamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. Dr. Szabó Gábor a bűncselekmény elkövetését tagadta, azt állította, hogy az 1983. évi főiskolai orosz nyelvvizsgájáról készített igazolást adta át az iroda vezetőjének. Ez a záróvizsga az előírt feltételeknek nem felelt meg. Az egyetemről beszerzett adatok szerint viszont a jogszabályoknak megfelelő okiratot csatolt be, amellyel a fentiek szerint bizonyítottan nem rendelkezett. A vizsgabizonyítványról készített másolat a doktori eljárás iratai közül ismeretlen körülmények között eltűnt, más módon pedig annak tartalma megnyugtatóan nem volt rekonstruálható. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Doktori Habilitációs Iroda ügyvitelt sértő eljárása, az ELTE doktori szabályzatának több tekintetben meg nem felelő eljárása miatt a nyomozás során nem lehetett kétségtelenül kizárni dr. Szabó Gábor védekezését, azt tehát, hogy a nyelvvizsgát az általa előadott módon igazolta. A fentieket figyelembe véve, a Veszprémi Városi Ügyészség a bűncselekmény elkövetésének bizonyítottsága hiányában szüntette meg a nyomozást, amit Szabó Gábor elégtételként értékelt.

Kéz kezet piszkít

Ez már sok volt Németh Györgyinek, a Fidesz kulturális ügyekért felelő tanácsnokának, a kulturális bizottság elnökének, aki ugyanolyan baráti viszonyt ápolt Barták Balázzsal, a Savaria Fórum felelős kiadójával, mint korábban Szabó Gábor polgármester.

A tanácsnok asszony kilépett a várost irányító Polgári Koalícióból és a Fidesz helyi szervezetéből. Minderre a fideszes fiúk úgy reagáltak, hogy megszüntették Szabó Gábor polgármester személyi titkárának státusát. Ezt a posztot egészen véletlenül Németh Györgyi kedvese, Tóth András töltötte be. Egyébként nem ez volt az első ilyen vendetta, hiszen korábban a távozó Pavelkovits Lászlót hajították ki az egyik önkormányzati cég felügyelőbizottságából, majd a legutóbbi testületi ülésen megszüntették az általa vezetett sportszakmai bizottságot. Németh Györgyi távozását Szabó Gábor lenyűgöző iróniával kommentálta: "Kevesebben vagyunk, de erősebbek lettünk."

Erre az erőre volt szükség ahhoz, hogy két sikertelen kísérlet után, Csinger Péter független képviselő szavazatának baráti igénybevételével, végre megszavazhassák a fiúk azt az indítványt, amely nyomán a Haladás Vasutas Futball Kft. területhasznosítási kérelmeként a Sportliget is felkerült a VÁTI által felülvizsgálandó területek listájára, és lehetővé vált az ingatlan kereskedelmi hasznosítása. A Haladás szakmai igazgatója egyébként Sákovics Péter, a városfejlesztési bizottság elnökének, Sákovics Csabának a testvére, a kereskedelmi célú hasznosítás pedig egy bevásárlóközpont letelepítését jelentené. S mit ad isten, ebben a tranzakcióban közvetítőként a raszteres fiúk is sertepertéltek már.

Németh Györgyi kilépése után az éjszakai zárt ülésen minden akadály elhárult Barták Balázs leváltása elől, s íziben ki is nevezték Kovács Gézát a Savaria Fórumot kiadó kht. új ügyvezetőjének. Kovács Géza korábban a Szombathelyi Magazin néven napvilágot látó lokálpatrióta szellemiségű kiadványt jelentette meg, és egy díszmadárújság körül is talált magának dolgot.

Az ellenzék kivonult a zárt ülésről, mivel szerintük jogszerűtlen volt Kovács Géza kinevezése, hiszen Barták Balázs leváltását a kht. felügyelőbizottságának előzetesen meg kellett volna tárgyalnia, s mivel ez nem történt meg, a közigazgatási hivatalhoz fordultak jogorvoslatért.

Géza vagyok, a cenzor

Kovács Géza első munkanapján elkérte a következő lapszámba szánt írásokat, és ezek közül négyet, köztük a testületi ülésről szóló tudósítást, egy ellenzéki képviselő által írt képviselői levelezőlapot, egy publicisztikát és egy olvasói levelet nem talált közlésre méltónak. Prieger Zsolt, a lap főszerkesztője szerette volna tudni, hogy Kovács Géza milyen változtatásokat óhajt, ám erre az ügyvezető nem volt hajlandó reagálni, és azt a kevésbé fáradságos megoldást választotta, hogy - személyiségi jogokra hivatkozva - nem engedélyezte az írások megjelenését.

A tudósítás végül megjelent, úgy, hogy Kovács Géza a szerzővel történő egyeztetés nélkül kihúzta azokat a részeket, amelyek a Barták Balázs leváltásával, illetve az új ügyvezető kinevezésével kapcsolatos ellenzéki lépésekről szóltak.

Időközben Barták Balázs a televízió nyilvánossága előtt furcsa részletekkel szolgált a leváltásával kapcsolatban. Elmondta, hogy a Fidesz erős emberei négyszemközti beszélgetésen közölték, hogy vele nincs semmi bajuk, csupán azért váltják le, hogy utána Prieger Zsolttól könnyebben megszabadulhassanak. Az is kiderült, hogy a főszerkesztővel kapcsolatban megfogalmazódtak olyan fideszes receptek is, miszerint be kellene zárni egy klozetba, és addig nem engedni ki, amíg meg nem puhul. A Narancstörténet című írás szerzőjét pedig finoman szólva megfenyegették, mondván, hogy aki motorozni szokott, az néha le is esik a motorról, és többet nem tud tollat venni a kezébe.

Az ellenzék természetesen rámozdult a magas labdára, közös sajtótájékoztatón követelték a sajtószabadság visszaállítását Szombathelyen, és ismét Szabó Gábor lemondását követelték. A polgármester a mostanában megszokott színvonalon reagált: ne beszéljenek sajtószabadságról azok, akik nyolc éven keresztül szerződésesen intézményesítették a cenzúrát, és azok se beszéljenek, akiknek negyvenéves tapasztalatuk van a tekintetben, hogy miként kell cenzúrázni a sajtót.

Való igaz, az előző két ciklusban a Savaria Fórummal kötött szerződésben szabályozták azt is, hogy a polgármesternek a főszerkesztő köteles bemutatni megjelenés előtt az írásokat, ám arról mélyen hallgat a fideszes fáma, hogy ezzel a jogával hányszor élt Wagner András, az akkori polgármester, és sor került-e valaha arra, hogy letiltsanak írásokat.

Mindenesetre a várost irányító fiatalemberek (akik legújabban a Szabó Gábor mögé fölsorakozott rasztereseket és a gazdasági bizottság szintén üzletember elnökét jelentik) megkezdték a nagy ívű mellébeszélést. Szabó Gábor szerint az ellenzék destruktív politizálásával ismételten az országos nyilvánossághoz fordul azért, hogy érdekeit a sajtón keresztül érvényesítse. Szabó Gábor nem bírja elképzelni, hogy a cenzúra bevezetése egy városi hetilapnál az ellenzék politizálásától függetlenül is érdekli a közvéleményt, illetve a médiát.

A szintén raszteres dr. Kövesdi Zoltán, a jogi bizottság elnöke kommentálta legpolgárbarátibb módon a Savaria Fórumnál történteket. Szerinte természetes, hogy támadják a város vezetését, és ennek egyik eszköze a sajtó, ám ha ez nem objektív, akkor az irányítási rendszer igenis felülvizsgálandó. Arra a kérdésre pedig, hogy miként lehetne az új ügyvezetőnek azon lépését definiálni, hogy a főszerkesztő által leadott kész lapból cikkeket emel ki, Kövesdi doktor a maga kifinomult stílusában imigyen felelt meg: ez nem más, mint újságszerkesztői tevékenység.

Győri Melinda

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.