Samsung-pénzek: a gödi önkormányzatot szapuló fideszes újság is kapott támogatást

Belpol

Újabb olyan szervezetre derült fény, ami a Fideszhez köthető, és a gödiektől elvont adómilliókból kapott. 

„Adott egy újság, ami felhatalmazás nélkül használja a város nevét, címerét. Főszerkesztője a Fidesz helyi szóvivője. A kiadója most nyert a Samsung adójából Gödtől elvett pénzekből 16,6 millió forintot”

– írja a Facebookon Balogh Csaba, Göd polgármestere. 

Szerdán számoltunk be arról, hogy a gödiektől elvett Samsung-adóbevételeket a Pest Megyei Önkormányzat olyan civil szervezeteknek adja pályáztatás útján, melyek környékbeli fideszes személyekhez köthetők. Ilyen például a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amiről Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő azt írta a Facebookon, hogy a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelölje vezeti. A szervezet több szálon is fideszes személyekhez köthető; 2005-ben jegyezték, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is. A Biczi és Turi Ügyvédi Irodát korábban Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodának hívták; Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki belőle. Az egyik jelenlegi tulajdonosa az a Biczi Tamás, aki Kötter Tamás néven a kormányközeli influenszerképző, a Megafon Központ tagja. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez.

A támogatottak között van egy szintén fideszes személyekkel kapcsolatba hozható szervezet, a Dunakanyar Média Alapítvány, ami 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, magyarán a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson. Fehér Zsolt a Facebook-oldalán erről azt írta (és Inotay Gergely, az ellenzéki előválasztás helyi győztese, Rétvári Bence leendő kihívója is erről posztolt a Facebookon), hogy a kurátor egy ingatlanban él a VácOnline nevű kormánypárti lap főszerkesztőjével. E portállal mi is foglalkoztunk a közelmúltban, ugyanis a váci önkormányzatot szapuló szórólapokat terjesztett, illetve a városvezetés folyamatosan helyreigazítási eljárásokat kezdeményez vele szemben

Mediátori nap, mesekönyv, e-könyv

Egy nappal cikkünk megjelenése után Balogh Csaba egy nagyon hasonló esetről számolt be a Facebookon; a gödi TüKörkép nevű lapról azt írja a polgármester bejegyzésében, hogy „a Samsungot és a kormányt élteti, az Önkormányzatot pedig lejáratja és becsmérli hamis állításoktól sem visszariadva. Most pedig úgy rendez közterületen kampányeseményt ugyanez a társaság, hogy nem szóltak róla az Önkormányzatnak, mi is az újságból tudtuk meg ezt.” A lap főszerkesztője a Fidesz választókerületi szóvivője, Csabai Márk, a kiadója pedig a ”Jelen vagyok” Tehetséggondozó Egyesület, ami a birtokunkba jutott előterjesztés szerint 16 659 514 kapott „családi és párkapcsolati csoportos mediátori nap szervezése, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadására” a Pest Megyei Önkormányzat pályázata révén. 

Balogh egy hosszabb blogbejegyzést is szentelt a TüKörépnek. Ebben azt írja, az újság megtéveszti a gödi lakosokat. „Nevével, szlogenjével, a város címerének használatával azt a látszatot kelti, mintha valamiféle városi kiadvány lenne, holott erről szó sincsen. (...) Már négy száma jelent meg úgy, hogy még egyszer sem keresett meg engem, és tudtommal a képviselőket sem. Pedig olyan cikkeket jelenít meg, amiben nem is objektíven kritizálja a munkámat, hanem csúsztatásokkal kelt bizalmatlanságot az olvasókban az Önkormányzattal szemben”, fogalmaz. 

A polgármester a bejegyzésében azt a következtetést vonta le, hogy

„a Samsung adóját a fideszes irányítású Pest Megyei Önkormányzat a Fidesz szóvivő Csabai Márk egyesületének ítélt oda, akik olyan újságot készítettek, amiben felváltva dicsőítik a Samsungot, illetve a Kormányt, vagy egyéb fideszes kötődésű gödieket, miközben az ellenzéki polgármestert koholt vádakkal sarazzák”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.