Samsung-pénzek: a gödi önkormányzatot szapuló fideszes újság is kapott támogatást

Belpol

Újabb olyan szervezetre derült fény, ami a Fideszhez köthető, és a gödiektől elvont adómilliókból kapott. 

„Adott egy újság, ami felhatalmazás nélkül használja a város nevét, címerét. Főszerkesztője a Fidesz helyi szóvivője. A kiadója most nyert a Samsung adójából Gödtől elvett pénzekből 16,6 millió forintot”

– írja a Facebookon Balogh Csaba, Göd polgármestere. 

Szerdán számoltunk be arról, hogy a gödiektől elvett Samsung-adóbevételeket a Pest Megyei Önkormányzat olyan civil szervezeteknek adja pályáztatás útján, melyek környékbeli fideszes személyekhez köthetők. Ilyen például a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amiről Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő azt írta a Facebookon, hogy a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelölje vezeti. A szervezet több szálon is fideszes személyekhez köthető; 2005-ben jegyezték, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is. A Biczi és Turi Ügyvédi Irodát korábban Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodának hívták; Tuzson Bence államtitkár 2014-ben szállt ki belőle. Az egyik jelenlegi tulajdonosa az a Biczi Tamás, aki Kötter Tamás néven a kormányközeli influenszerképző, a Megafon Központ tagja. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez.

A támogatottak között van egy szintén fideszes személyekkel kapcsolatba hozható szervezet, a Dunakanyar Média Alapítvány, ami 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, magyarán a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson. Fehér Zsolt a Facebook-oldalán erről azt írta (és Inotay Gergely, az ellenzéki előválasztás helyi győztese, Rétvári Bence leendő kihívója is erről posztolt a Facebookon), hogy a kurátor egy ingatlanban él a VácOnline nevű kormánypárti lap főszerkesztőjével. E portállal mi is foglalkoztunk a közelmúltban, ugyanis a váci önkormányzatot szapuló szórólapokat terjesztett, illetve a városvezetés folyamatosan helyreigazítási eljárásokat kezdeményez vele szemben

Mediátori nap, mesekönyv, e-könyv

Egy nappal cikkünk megjelenése után Balogh Csaba egy nagyon hasonló esetről számolt be a Facebookon; a gödi TüKörkép nevű lapról azt írja a polgármester bejegyzésében, hogy „a Samsungot és a kormányt élteti, az Önkormányzatot pedig lejáratja és becsmérli hamis állításoktól sem visszariadva. Most pedig úgy rendez közterületen kampányeseményt ugyanez a társaság, hogy nem szóltak róla az Önkormányzatnak, mi is az újságból tudtuk meg ezt.” A lap főszerkesztője a Fidesz választókerületi szóvivője, Csabai Márk, a kiadója pedig a ”Jelen vagyok” Tehetséggondozó Egyesület, ami a birtokunkba jutott előterjesztés szerint 16 659 514 kapott „családi és párkapcsolati csoportos mediátori nap szervezése, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadására” a Pest Megyei Önkormányzat pályázata révén. 

Balogh egy hosszabb blogbejegyzést is szentelt a TüKörépnek. Ebben azt írja, az újság megtéveszti a gödi lakosokat. „Nevével, szlogenjével, a város címerének használatával azt a látszatot kelti, mintha valamiféle városi kiadvány lenne, holott erről szó sincsen. (...) Már négy száma jelent meg úgy, hogy még egyszer sem keresett meg engem, és tudtommal a képviselőket sem. Pedig olyan cikkeket jelenít meg, amiben nem is objektíven kritizálja a munkámat, hanem csúsztatásokkal kelt bizalmatlanságot az olvasókban az Önkormányzattal szemben”, fogalmaz. 

A polgármester a bejegyzésében azt a következtetést vonta le, hogy

„a Samsung adóját a fideszes irányítású Pest Megyei Önkormányzat a Fidesz szóvivő Csabai Márk egyesületének ítélt oda, akik olyan újságot készítettek, amiben felváltva dicsőítik a Samsungot, illetve a Kormányt, vagy egyéb fideszes kötődésű gödieket, miközben az ellenzéki polgármestert koholt vádakkal sarazzák”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk