Gyorselemzés: Orbán megérkezett az európai szélsőjobboldalra, de ebben nem lesz sok köszönet

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Sargentini-jelentés elfogadásának legfontosabb következményeit mérlegeljük.

Az Európai Parlament mai ülésén 448 igen szavazattal (197 nem és 48 tartózkodás mellett) elfogadták a Sargentini-jelentést, ami az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását jelenti Magyarországgal szemben. Rövid értékelésünkben végigvesszük a legfontosabb jogi, külpolitikai és belpolitikai következményeket.

1. Jog

Nagyon úgy néz ki, hogy a kormány nem akarja tudomásul venni a szavazás eredményét. A jelentés elfogadásához a leadott szavazatok kétharmadára volt szükség, de az EP szabályzata nem teljesen egyértelmű abban a tekintetben, hogy a tartózkodásokat ilyenkor számításba kell-e venni. Ha a tartózkodások gyakorlatilag „nem” szavazatnak számítottak volna, akkor hiányzott volna egy kevés a kétharmadhoz. A Fidesz és a kormány egyelőre csak csalást kiált, de könnyen elképzelhető, hogy az EU luxembourgi bíróságán is megtámadják majd az eljárást (ezt tették az úgynevezett kvótadöntés esetében is, de veszítettek).

Ha érvényesnek tekintjük a szavazást, az azt jelenti, hogy a magyar jogállamiság ügye a EU Miniszteri Tanácsához kerül. Ott négyötödös többséggel dönthetnek arról, hogy Magyarországon fennáll az uniós alapértékek megsértésének veszélye, és ajánlásokat is megfogalmazhatnak a kormány felé. Ha a kormány nem tesz eleget az ajánlásoknak, akkor már az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács állapíthatja meg, hogy ténylegesen sérülnek az alapértékek, és ezután jöhetnek szóba a szankciók: például a szavazati jog vagy az EU-s források kifizetésének felfüggesztése. Az Európai Tanácsban már teljes egyhangúság kell (Orbán persze nem szavaz majd a magyar ügyről), és minimum a lengyelek azt ígérik, megvédik Magyarországot. Az eljárás semmiképp sem gyors, az Európai Bizottság decemberben élesítette a 7-es cikkelyt Lengyelországgal szemben, de a Tanács még a folyamat első lépéséig sem jutott el, pusztán meghallgatásokat tartottak eddig.

2. Az európai erőtér átrendeződése

A Sargentini-jelentés után a legfontosabb kérdés, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban (EPP). A jelentést számításaink szerint 114 néppárti képviselő szavazta meg (ebből a jegyzőkönyvből számoltunk), az összesen 216 EPP-képviselő több mint fele. Hogy alig több mint egy év alatt mennyit romlott Orbán helyzete az EPP-ben, azt jól jelzi, hogy 2017 májusában még csak 67 néppárti képviselő voksolt igennel arra az állásfoglalásra, amellyel felkérték Sargentinit a jelentés elkészítésére. Két valószínű forgatókönyv létezik: Orbán vagy kilép a Néppártból a nyomást érzékelve, vagy megpróbál a jövő májusi EP-választásokig bent maradni, és az ott kialakult erőviszonyok fényében dönt véglegesen.

Horrorkoalíció - Áttörhetnek-e a populisták a jövő évi EP-választásokon?

Orbán Viktor szerint egy összeurópai bevándorlásellenes koalíció nagyot hasítana a 2019-es európai parlamenti választáson. Megnéztük, mekkorát.

Ha – akár az EP-választás előtt, akár utána – a Fidesz távozik az EPP-ből, az euroszkeptikus, populista, szélsőjobboldali képviselők és pártok egybeterelésének nem túl hálás feladata várhatja. Többen jelezték már, hogy együtt dolgoznának Orbánnal: az osztrák FPÖ, az olasz Liga, Marine Le Penék európai frakciója, az ENF (Nemzetek és Szabadság Európája), és persze ott a lengyel kormánypárt PiS, is, amelynek európai frakciója, az ECR nagyon meggyengül majd a brit toryk kilépésével, így szüksége lehet új koalíciós partnerekre. Ezen pártok között azonban komoly ideológiai ellentétek is húzódnak, amiket nehéz lenne kibékíteni. Ha sikerülne is, korábbi elemzésünk szerint akkor sem a "bevándorlásellenes" frakció lenne a legnagyobb 2019 után (az abszolút többségtől pedig fényévekre lenne), arról nem beszélve, hogy az Európai Bizottságban és az Európai Tanácsban nagyon kevés szövetségese maradna Orbánnak (a magyar mellett csak a lengyel és az olasz kormány van egyértelműen kívül az európai mainstreamen ).

3. Belpolitika

A Sargentini-jelentés természetesen beilleszthető a kormány régóta folytatott Brüsszel-ellenes szólamaiba. Azonban ha a Tanács elé kerül a magyar jogállamiság ügye, a mainál nyilvánvalóbb lesz, hogy Orbán nem föderális intézményekkel, hanem választott állam- és kormányfőkkel áll vitában. Kommunikációs problémákat okozhat az is, hogy a migrációról szóló vitaként keretezze a jogállam lebontásának kritizálását, hiszen olyan bevándorlást inkább ellenző politikusok is ellene fordultak, mint Sebastian Kurz vagy a bajor CSU-hoz tartozó Manfred Weber. Ha pedig kidobják az EPP-ből, az az illiberális demokrácia helyett elővett kereszténydemokrácia szlogent teszi nehezebben eladhatóvá.

Kérdés, mit kezd ezzel a helyzettel a magyar ellenzék. A 7-es cikk szerinti eljárással egyidejűleg nyilván a hazaárulózás is beindul majd, ezzel együtt Orbán európai perifériára sodródása kézenfekvő téma lehet az EP-választási kampányban.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 22:08
  Cyrano, 16

  Ne várj többet tőlük, mint amennyi egy viccpárttól elvárható. Nem ők tehetnek róla, hogy komoly pártok már nincsenek.
 2. 16
  Cyrano
  2018. szeptember 13., csütörtök 20:47
  yoyo + rworse: fenntartom, amit a kétfarkúakról mondtam.
  Az, hogy ami pénzünkből, azt minap egy interjúban ők maguk mondták el.
  Nem várok egyetértést, de azért a hatásról mesélhetnétek. Valahogy ugyanúgy egy helyben topognak, mint a többiek.

  yoyo: amikor leírtad, hogy külön, már rég megszületett a megállapodás. De nyugodtan ekézd őket tovább.:(
 3. 15
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 12:52
  Kovacs, igen, hozzák a formájukat, az együtt és a déká külön, a párbeszéd pedig monológ formájában fog fellépni a demokráciáért, az uniós értékekért.
  Meg is értem őket, külön-külön is 3,5 százalékos, hatalmas többség áll mögöttük, ideje a zászlóbontásnak.
 4. 14
  Kovacs
  2018. szeptember 13., csütörtök 11:57
  Teczár Szilárd: "Kérdés, mit kezd ezzel a helyzettel a magyar ellenzék"
  Amit szokott. Majd jól összevesznek újfent.
  Mert elfelejtik azt a lényeges pontot, hogy az uniónak nem érdeke a "7-es cikk szerinti eljárások" bevezetgetése, mert ez az unióra sem vett jó fényt. Mindkét fél érdeke az lenne (az unió és a mindenféle jogot sértő tagállam Magyarország), hogy visszatérítsék az országot az unió "jogrendszerébe". A Fidesz és a választó állampolgárok viszonya és iszonya valóban az ország belső ügye. És ebbe az unió nem is akar beleszólni.
 5. 13
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 10:05
  Cyrano, irány-ügyben:
  Köszi, megtisztelő, amit mondsz, általános tapasztalat, hogy amerre mindenki megy, arra van a tuti.
  Ez a mai Magyarországon különösen így van.
 6. 12
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:43
  Cyrano

  Van igazság yoyo szövegében, a kétfarkúak egyre többen lévén egyre többmindent (hasznos dolgokat) csinálnak a gyakorlatban, jellemzően társadalmi munkával.
  Az pedig utolérhetetlen, ahogy az emberek agyát igyekeznek védeni a nerizmustól - vagy általában a politikai bornírtságtól, uszulástól.
  Persze sajnálatos, hogy éppen egy olyan történelmi helyzetben működnek mostanában, amikor minden orbánellenes szavazat szétforgácsolása tragikus az országra nézve, márpedig értelemszerűen a kutyapárt azok szavazatát szerzi meg, akik egyébként Orbán ellen szavaznának, ha szavaznának. A "ha szavaznának" kitétel arról szól, hogy a kutyapártra szavazást nagyrészt azok kultiválják, akiknek már annyira tele van a tökük, hogy más pártra akkor se szavaznának, ha nem lenne a viccpárt - legalábbis ezt mondják magukról sokan.
  Lényeg a lényeg, jellemzően társadalmi munkában és önkéntes adományokból vicceskednek - és hasznoskodnak -, az állami támogatásból pedig jellemzően érdekes politikai akciókat hajtanak végre.
 7. 11
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:22
  ellentétben azzal az állítással, hogy citromba harapott fanyalgó vagyok, mert nem szeretem a poénos dolgokat, nagyon szeretem például a kétfarkú kutyapárt humorát (a 2000-es évek eleje óta, szegedi ingázó koromtól kezdve ismerem és nagyra tartom "a pártot").

  Nem azzal van gondom, ha az iróniát, mint fegyvert használja valaki. hanem azzal, ha a monitor előtt ülve gyárt/oszt meg szellemességeket, és ezzel a részéről az egész el van intézve.

  Még emlékeztetőnek: az elmúlt évek egyik legnagyobb ellenzéki megmozdulása (több másik kétfarkú kutyapárt által szervezett, kezdeményezett, lebonyolított) az a bizonyos békemenet-paródia volt.
  Melyik párt csinált ehhez hasonlót 2010 óta?
 8. 10
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:12
  ez csak a kampánypénzekkel kapcsolatos:
  https://blog.atlatszo.hu/2018/05/kozzetette-a-ketfarku-kutyapart-hogy-mire-koltotte-a-kampanypenzt/

  Személyes élmény: az ürömi új útszakasz mellé egyik oldalra megépített buszmegállójuk után a túloldalon is felállítottak egyet, bő héten keresztül legalább 6-8 embert láttam mindig, az eredmény kifejezetten színvonalas, strapabíró, korrekt megálló.

  És a közösségszervező munkájukkal kapcsolatban is hosszú listát lehetne készíteni.

  Lehet rosszindulattal ekézni, a "viccelnek" egyszerű lekezelés, valódi teljesítmény, derű, közösségi együttlét ez, követendő, folytatható minta. Le a kalappal.

 9. 9
  yoyo
  2018. szeptember 13., csütörtök 08:39
  Cyrano, ennek nézz azért kicsit utána.
  Remélem, ez csak merő tájékozatlanság a részedről.

  "A mi pénzünkből vicceskednek."
  A mi pénzünkből sokan mások gyakorlatilag semmi társadalmilag hasznosat nem csinálnak, esetleg kifejezetten ártalmas dolgolat művelnek, de ebbe megint nem szeretnék nagyon mélyen belemenni.
 10. 8
  Cyrano
  2018. szeptember 13., csütörtök 07:08
  yoyo: mesélj, mi a francot tettek ÉRDEMBEN a kutyák.
  Vicceskednek, abból a pénzből, amit a mi adónkból kaptak.
  Persze rohadt jópofa dolgokat csinálnak, én is röhögök, de lett ebből tömegmozgalom?
  Akkor?
  Ugyanazt csinálja, amit a többi ellenzéki párt: próbál fogást találni a hatalmon és ezzel maga mögé állítani a szavazókat. Sikerült? Nem.
  Szerencsétlen civil szervezetek meg...hát, nem tudom, te hol látod őket.
  Többen tettük már szóvá, hogy nem jó irányba mész, de te úgy vagy, mint az autópályán szembe autózó.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra