Schadl félmilliós kenőpénzt ajánlott, hogy ne vegyék észre siófoki házának szabálytalan átépítését

  • narancs.hu
  • 2022. január 27.

Belpol

Azt a telefonbeszélgetését is lehallgatták, melyben erről volt szó. A kormányhivatal elárulta: kirúgták a megkörnyékezett ügyintézőt.

A 444.hu  az előzetes letartóztatásban lévő Schadl Györgyről készült 1 700 oldalas nyomozati iratok alapján most épp azt írta meg, hogy nem szabályosan építkezett Siófokon, a probléma megoldását pedig félmillió forintos korrupcióban látta. Mindez a lehallgatott telefonbeszélgetéseiből derült ki.

A nyomozati iratok szerint Schadl 2020 nyarán vett egy 344 négyzetméteres, kivett művelési ágú, hétvégi ház, udvar megnevezésű belterületi ingatlant, felesben, a teljes ár 90,5 millió forint volt. A ház átépítésénél több szabályra sem volt tekintettel. A probléma az volt, hogy a fedett terasz miatt az ingatlan beépítése már jelentősen meghaladta az engedélyezett mértéket, de a kerítés is szabálytalan volt. Azonban Schadl egyik kollégája beajánlott egy építésügyi szakintézőt a Somogy Megyei Kormányhivatalból, aki esetleg tud segíteni az ügy elrendezésében.

A Schadlnak dolgozó építési vállalkozó találkozott is a szakügyintézővel, találták is megoldást. Méghozzá azt, hogy nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit az ügyintéző elfogad, és „mivel sok munkájuk van, annak a valóságtartalmát utólagosan nem is fogják ellenőrizni”.

A nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani a szabályokat.

Az anyagban feltételes módban szerepel, hogy valóban megtörtént-e az említett korrupció.

A lap megkereste a Somogy Megyei Kormányhivatalt, hogy tudnak-e az ügyről, és amennyiben igen, milyen lépéseket tettek. Azt közölték, hogy az ügyben belső vizsgálat folyik.

A kormányhivatal az építésügyi eljárással kapcsolatos szabálytalanságot megállapította, emiatt az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntette.”

A siófoki ingatlant a Schadlt érintő vagyonelkobzás során november végén vette zár alá az ügyészség.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk