Schmidt Mária szervezi a józsefvárosi holokauszt-emlékhelyet

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 4.

Belpol

„A kiemelt beruházás szakmai koordinációjára a kormány dr. Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját kérte fel” – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amikor arról érdeklődtünk, hogy a Holokauszt Gyermekáldozatai Emlékhelyének kialakítását szakmailag ki, mely szervezet felügyeli, irányítja majd.

false

 

Fotó: MTI

A döntés ugyanakkor nem kelthet különösebb meglepetést, mivel a Népszava még a kinevezés előtt azt valószínűsítette, hogy a holokauszt 70. évfordulójára a józsefvárosi pályaudvaron mintegy 200 millió forintból kialakítandó emlékhely a Terror Háza hatáskörébe kerül. „A forgalomból évek óta kivont műemlék épület roppant lepusztult állapotban van, számos szolgálati lakást kell kiváltani, a költségek tehát bizonyára milliárdos nagyságrendűek lehetnek, bár felmérések és tervek hiányában ez egyelőre megbecsülhetetlen” – írta a lap. A beruházás tervezéséért Fürjes Balázs kormánybiztos felel.

A 70. évfordulóra készülő fejlesztéseket, a jövő évi programokat a Lázár János vezette Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság koordinálja. Schmidt már dolgozott Lázár Jánosnak: a Hódmezővásárhelyi Emlékpontot és a helyi Holokauszt Múzeumot is a Terror Háza koordinálta. Erről szóló írásunkat itt olvashatja.

Schmidt Mária szakmai megítélése a hazai holokauszt témájában azonban erősen vitatott. Ennek részleteibe most nem mennénk bele, aki kíváncsi rá, annak ajánljuk korábbi vele készült interjúnkat, a Beszélőben róla folytatott vitát itt, Karsai László a témában Schmidtet kritizáló írását pedig itt olvashatja.

A minisztérium azonban nem lát problémát, mert Schmidt Mária esetében – idézünk a válaszból – évtizedes „intézményvezetési tapasztalata, valamint ez irányú széles körű történettudományi ismerete garantálja, hogy az emlékközpont magas színvonalon képes lesz feltárni a látogatók előtt múltunk egyik legtragikusabb fejezetét”.

Figyelmébe ajánljuk