Segítséget kérnek a fogyatékos gyermeket nevelő családok

  • narancs.hu
  • 2020. március 30.

Belpol

Nyílt levelet írtak a döntéshozóknak.

Nyílt levelet írt A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület tizenegy másik, több ezer fogyatékos gyermeket nevelő családot képviselő szervezeteivel, csoportjaival közösen, hogy a döntéshozók a jelen helyzetben támogassák az otthonápoló családokat. A levelet Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Novák Katalinnak és Rétvári Bencének címezték.

A szervezet sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy nem jelent elegendő segítséget a kormány fogyatékos emberekre vonatkozó intézkedéscsomagja.

"A koronavírus járvány kapcsán továbbra is lehetetlen helyzetben vannak a sérült emberek, illetve őket ápoló családtagjaik" - hangsúlyozzák.


A nyílt levélben öt pontban foglalták össze, mire lenne szükségük:

  1. Kérik a koronavírus járvány idejére az Ápolási díj és a GYOD nyugdíjjárulékának átvállalását, ugyanis az érintett családoknak nincsenek tartalékai, a jelen helyzetben nagyobb kiadásaik vannak, drágultak az élelmiszerek, védőfelszerelést kell beszerezniük, többet takarítanak, mosnak, ezért indokolt az anyagi támogatásuk.
  2. Kérik, hogy 10 ezer forintos rendkívüli segélyt biztosítsanak havonta a pandémia idejére azoknak a családoknak, ahol fogyatékossággal élő gyermek van és a szülő, gondozó nem jogosult ápolási segélyre, GYOD-ra, vagy tartós ápolást végzők időskori támogatására. Ezekben a családokban ugyanis a megváltozott helyzet miatt nagy teher hárul a családra, mivel a gyermek nem tud önállóan semmit csinálni, folyamatos támogatásra van szüksége, így a szülők nem tudják teljesíteni még home office-ban sem a munkavégzést, illetve nyugdíjasok, viszont a megnövekedett anyagi terheik ugyanazok.
  3. Kérik, hogy törvényileg járó alap fizetett szabadságon túl biztosítsanak további fizetett szabadságot,azoknak a szülőknek, akik  SNI-s, különösen halmozottan, súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnekm és most a vírushelyzet miatt a gyermek nem járhat nappali (oktatási) intézménybe. Ők sem tudják ugyanis ellátni az otthoni munkát távmunkában sem.
  4. Kérik, hozzanak létre egy rendelkezést arra az esetre, ha az ápoló személy megbetegedése miatt az ápolt személy egyedül marad, és jelöljenek ki megyénként olyan bentlakásos intézeteket, ahová a nem fertőzött súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeket, felnőtteket azonnal tudják fogadni.
  5. A levélben kérik, hogy rendeljenek plusz forrást már kiadott intézkedési tervhez. Ahogy írják, sok családnál eddig a nagyszülők mentek segíteni a tisztálkodásban, bevásárlásban, most ez a lehetőség megszűnt. A gondozási, ápolási feladatot önkéntesek nem tudják ellátni, emiatt indokolt hivatásos ápolókat, gondozókat felvennie az önkormányzatoknak, amit sem a családok, sem az önkormányzatok nem tudnak finanszírozni.

Leárazott életek

Mire elég 52 ezer forint, ha valaki súlyosan fogyatékos gyerekét ápolja otthon napi 24 órában? És mi van akkor, ha valaki sok mindenben önálló, mégis 24 órás felügyeletet igényel? Akkor ez az összeg 29 ezer forint. „Megalázó, hogy azok az emberek, akik beteg hozzátartozóikat ápolják, nyomorogni kénytelenek."

Figyelmébe ajánljuk