Simicska feljelentette Eörsit: Kérdésre pör

  • Vadak Eduárd
  • 1998. december 10.

Belpol

Simicska Lajos, az APEH elnöke a maga és hivatala nevében büntető feljelentést tett Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, mivel annak egy parlamenti felszólalása "alkalmas arra, hogy az adóhivatal törvényes működésébe vetett közbizalmat aláássa". Ez múlt kedden történt - aznap, amikor a kormánypártok leszavazták az APEH működését (és Simicska cégügyeit) vizsgáló parlamenti különbizottság személyi összetételére vonatkozó ellenzéki indítványt.
Simicska Lajos, az APEH elnöke a maga és hivatala nevében büntető feljelentést tett Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, mivel annak egy parlamenti felszólalása "alkalmas arra, hogy az adóhivatal törvényes működésébe vetett közbizalmat aláássa". Ez múlt kedden történt - aznap, amikor a kormánypártok leszavazták az APEH működését (és Simicska cégügyeit) vizsgáló parlamenti különbizottság személyi összetételére vonatkozó ellenzéki indítványt.

November elején Eörsi Mátyás (SZDSZ) képviselő már megpróbálta azonnali kérdésként feltenni azt a - Simicska Lajos APEH-elnököt később olyannyira felkavaró - kérdést. Eörsi akkor azt tudakolta a legmélyebb tisztelet hangján, hogy miért kellett szabadságra küldeni a dél-budapesti APEH dolgozóit, miközben a számítógépes szakembereket kötelezően berendelték. Október végén ugyanis több napilap is hírül adta, hogy a halottak napjára hivatkozva mindenkit elengednek a hivatalból. Az APEH egyik illetékese ezt megerősítette, majd másnap egy másik illetékes ugyanezt már cáfolta. Arra azonban a megerősítő illetékes sem tudott válaszolni, hogy a többi budapesti APEH-igazgatóság halottait miért diszkriminálják: a rendkívüli pihenőnapok tudniillik csakis a dél-budapesti APEH dolgozóinak jártak.

Az ügy

Eörsi ezzel kapcsolatos kérdését Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézte, akinek a távollétében Járai Zsigmond pénzügyminiszter válaszolt volna, ám vele Eörsi nem érte be, mondván: választ magától Orbántól vár, tekintettel arra, hogy a kormányfő többször is kinyilvánította töretlen bizalmát Simicska iránt.

Eörsi Mátyás kérdésének november 24-én újra nekiveselkedett; az előző felszólalásához képest új elemként ekkor hangzott el az a mondat is, ami miatt Simicska - némi spéttel ugyan - feljelentette. "Tisztelt miniszterelnök úr, nem tart-e attól - különös tekintettel az elmúlt napokban megjelent hírre, miszerint Simicska Lajos korábbi vállalkozásai 40 millió forintot síboltak el a magyar költségvetésből -, hogy a magyar polgárok arra fognak gondolni, hogy ennek az volt a célja, hogy az APEH-revizorok és -munkatársak távol tartásával az APEH számítógépes nyilvántartását utólag manipulálni lehessen, s adott esetben a Simicska Lajos korábbi vállalkozásait is terhelő adatokat onnan töröljék?" - érdeklődött Eörsi.

A két Eörsi-felszólalás közti időszakban jelent meg a Világgazdaságban az a terjedelmes írás - amit aztán a másnapi Népszabadság és Magyar Hírlap is bőven ismertetett -, amely egy révfülöpi ingatlan rendkívül bonyolult történetét ismertette. Az ingatlant a helyiek "Fidesz-üdülőnek" nevezik, mivel a Fidesz-vezérek gyakran fordultak meg ott családjukkal. A cikk szerint az ingatlan színlelt adásvétele segítségével 40 millió forint áfát igényeltek vissza, amit az APEH ki is csengetett, és amit, dokumentálhatóan, fel is vettek.

Az 1995-ös színlelt szerződésben egy Villa Luna Bt. nevű fantomcég eladta a Terra Negra Bt. tulajdonában levő üdülőt egy harmadik cégnek (a Terra tulajdonosai Schlecht Csaba és Kövér Szilárd, Kövér László testvére; a Terra Negrát később Simicska Lajos cége, a Mahir Rt. vásárolta meg). A Villa Luna Bt. képviselői a Terra Negra Bt. névváltoztatásos jogutódjának adták ki magukat azon az alapon, hogy a Terra Negra Bt. el akarta adni a céget, és azzal együtt a révfülöpi ingatlant - erre azonban nem került sor. Arra viszont igen, hogy a Villa Luna Bt. nevében ismeretlen személyek eladják a Terra Negra Bt. révfülöpi üdülőjét az Etage Kft.-nek. A színlelt adásvétel célja a 40 millió áfa volt, s ezt az Etage nevében 1996 januárjában felvették. A pénzt felvevő férfi elmondta: ő csupán jutalékért nyalta föl az áfát, a teljes összeg a megbízókhoz vándorolt - akikről semmi bizonyosat nem állíthatunk.

Az ingatlan az ügylet után is a Terra Negra tulajdona maradt, mivel Kövér Szilárd figyelmeztette a földhivatalt a szerződés színlelt jellegére. Kövér Szilárd - illetve a Mahir révén időközben érdekeltté vált Simicska - hamarosan rendőrségi feljelentést is tett, ám a BRFK a nyomozást 1996-ban lezárta.

A jó Ibrahim

Mindez így szép is lenne, csakhogy a Világgazdaság szerint a Terra Negra 1992-ben 45 millió forint hitelt vett fel a Magyar Hitel Banktól (MHB) a révfülöpi ingatlan felújítására. A kezességet a Simicska-Kövér Szilárd-Varga Tamás trió alapította Quality Invest Rt. (QI) vállalta; a kölcsönt azonban sem a Terra, sem a QI nem fizette ki az 1993-as határidőig.

A QI - és vele a kezességvállalás is - 1995-ben Kaya Ibrahim török állampolgár tulajdona lett. Róla (a Népszabadság nyári cikksorozata óta) azt lehet tudni, hogy létezik ugyan, de a neve alatt futó magyarországi céges ügyletekről - állítja - halvány gőze sincs, útlevelét ellopták, s személyazonosságával így élhettek vissza.

A révfülöpi ingatlan színlelt adásvételét az APEH Dél-budapesti Igazgatósága 1998 tavaszán kezdte vizsgálni. A Világgazdaság szerint az eljárás a kormányváltás után is folytatódott, ám Simicska APEH-elnöki kinevezése után az ügyet az addigi revizoroktól elvették, a vizsgálókat másik igazgatóságra helyezték, s az ügyet újonnan kinevezett munkatársakra bízták. A vizsgálat azóta lezárult.

Történések

Eörsi Mátyás november 24-i azonnali kérdése - miért kellett a Dél-budapesti APEH Igazgatóságán rendkívüli szabadságot elrendelni, s ugyanakkor a számítógépes gárdát berendelni - a fenti (s a látszat ellenére is csak nagy vonalakban ismertetett) történettel van összefüggésben.

Simicska Lajost és vállalkozói tagozatát áfacsalással senki nem vádolta, s innen nézve Eörsi kijelentése valóban merésznek tűnhet. Nem zárhatjuk ki teljesen, hogy Simicska feljelentése nem bizonyul teljesen megalapozatlannak.

Ámde nem ez a fő gond. A homályos ügyletek sora vált nyilvánossá, amiben így vagy úgy, de előkerült az APEH jelenlegi elnökének a neve. A Fidesz (és Simicska) azonban nem tisztázni akar, hanem - mint arról lapunkban már többször is szóltunk - vagy agyonhallgatja az ügyet, vagy gyorsan elkezd másról beszélni. A Népszabadság augusztus végi cikksorozata után dobta be Orbán a köztudatba az úgynevezett törvénytelen megfigyelések ügyét (az azóta eltelt időszak csak azt a korábbi sejtést erősíti, hogy a kormányfő blöffölt, s csupán a figyelmet akarta elterelni az APEH elnökéről). A révfülöpi ingatlan ügyéről sincs szó: ehelyett a kormányzati agitprop gépezet a Napi Magyarországon keresztül egyrészt azt nyomatja, hogy a Simicska-ügyeket a komcsi titkosszolgák kreálják a makulátlan Fidesz lejáratására, másrészt valóságos hecckampányt indítottak Eörsi Mátyás ellen. Nem mellesleg: az ellenzék Eörsi Mátyást javasolta az APEH működését vizsgáló ad hoc bizottság élére.

Amúgy a nagy semmi. Mert mit is válaszolt Orbán Viktor Eörsi kérdésére?

"Én megkértem a pénzügyminiszter urat - aki az APEH felügyeletét a kormány részéről ellátja -, adjon felvilágosítást az ügyről. Válaszát most felolvasom önöknek: a dél-pesti APEH-nél október 28-án, 29-én, 30-án semmiféle kényszerszabadságolás nem volt."

Nincs itt miről beszélni, nemdebár?

Vadak Eduárd

Figyelmébe ajánljuk