Sokkoló felmérés: soha nem volt ilyen magas a holokauszttagadók száma Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2019. július 9.

Belpol

A többség szerint a holokausztot „le kéne már venni a napirendről”.

Érdemben nem változott az antiszemita előítéleteket elfogadók aránya a magyar társadalomban, de a holokausztot tagadók és relativizálók aránya évről évre nő – derül ki a Medián Közvélemény-kutató közreműködésével készített „Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban – 2018" felméréséből. Az anyag a EMIH-féle Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készült, a felmérés eredményeit a 24.hu ismertette.

Az érdekesebb megállapítások:

-      Sorosról a lakosság 2 százaléka gondol a zsidóságra

-      a zsidóságról 1 százaléknak jut eszébe Soros

Ezek olyan eredmények, amelyek teljesen passzolnak a magyar kormány retorikájába, amely mindig elutasítja, ha a sorosozás miatt antiszemitizmussal vádolják.

Ennél azonban érdekesebb, hogy a holokauszttal kapcsolatban milyen negatív eredményekre jutott a kutatás.

Eszerint:

-„2006 óta soha nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik szerint a koncentrációs táborokban sosem voltak gázkamrák” (15 százalék)

- Ugyanez igaz arra az állításra, hogy a holokauszt nagy részét a zsidók csak utólag találták ki (21 százalék)

- Illetve hogy a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint állítják (26 százalék)

Ugyanakkor abban nincs változás, hogy változatlanul 55 százalék „ért egyet azzal, hogy ennyi évtizeddel a holokauszt után már le kéne venni ezt a témát a napirendről”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?