Soros György: "A döntés a CEU-nak már túl későn született"

  • narancs.hu
  • 2020. október 7.

Belpol

Üdvözli az EU Bíróságának döntését, de a CEU már nem tud visszatérni Magyarországra.

"Az Európai Unió Bíróságának mai döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés a CEU-nak már túl későn született" - mondta Soros György az Euronews megkeresésére és hozzátette: "már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek."

A lap azért kereste meg Sorost, mert kedden az EU Bírósága elkaszálta a a Lex CEU-t. Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden kimondta az Európai Unió Bírósága, hogy "összeegyeztethetetlenek az uniós joggal azok a magyar jogszabályok, amelyek a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását szabályozzák."

Az ügyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást, a Bíróság pedig arra jutott, hogy a jogszabály több ponton is sérti az uniós jogot.

"A magyar kormány folytatja az EU jogainak a lábbal tiprását, a legutóbbi áldozata a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a "tesztalany" - mondta el a lapnak Soros.

Figyelmébe ajánljuk