Magyar Orvosi Kamara: "Katonák nem leszünk"

  • narancs.hu
  • 2020. október 7.

Belpol

A MOK elnöksége szerint nagy a veszély, hogy a törvénybe foglalt korlátozások miatt az orvosok inkább a magánellátást választják majd.

"A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert" - reagált közleményben szerdán a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényre.

Ahogy arról kedden mi is beszámoltunk, a parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal elfogadta a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

A jogszabály egyik újdonsága, hogy létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt; a jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni.

Erre reagált szerdán a MOK elnöksége úgy, hogy:

  • a béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk;
  • a hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent;
  • az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait;
  • a jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné;
  • ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

Majd hozzáteszik, hogy

"Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani."

A közleményt azzal zárják, hogy a törvény végleges szövegének elemzését és javaslataik kidolgozását követően kérni fogják a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását.

"Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető."

Figyelmébe ajánljuk