Soros miatt szállt bele Orbánba a neves történész

  • narancs.hu
  • 2017. március 14.

Belpol

Visszás, hogy a magyar miniszterelnök háborút hirdet Soros ellen, holott korábban a tőzsdeguru kezéből evett.

Háború a nyugat ellen című publicisztikájában szedi le a keresztvizet Orbánról és a többi Soros-ellenes kelet-közép-európai vezetőről Ian Buruma, USA-ban élő holland történész. Buruma szerint a Soros által is támogatott civil szervezetek elleni hecckampány Magyarországon indult, de idővel a lengyel és a román kormánypárt is hasonló húrokat kezdett pengetni.

„A nyugat valóban egzisztenciális fenyegetettség alatt áll, de nem a bevándorlók, az iszlám vagy a Soros által pénzelt NGO-k miatt. A nyugat legveszélyesebb ellenségei azok, akik gyakran a megmentéséről szónokolnak: Orbán, Franciaországban Marine Le Pen, Hollandiában Geert Wilders, Kaczyński vagy Trump” – írja a szerző a Project-Syndicate véleményoldalon.

Buruma úgy látja, a mai Nyugat-ellenes hangok kísértetiesen hasonlítanak azokhoz, amelyekről az 1930-as évek végén Kolnai Aurél magyar származású filozófus könyvet is írt. Aggasztó, hogy ezúttal Amerikában és Nagy-Britanniában sem látszódik a nyugati értékrend megerősödése.

A szerző megjegyzi, hogy a Nyugat-ellenes lázadás fő célpontjaként kijelölt Soros György bőkezűségét a 90-es évek elején Orbán is élvezte, amikor a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként tanult Oxfordban. „Most – beleharapva a kézbe, amelyből egykor maga is evett – Soros transznacionális birodalmát a magyar identitásra leselkedő ördögi veszélynek állítja be” – olvasható a cikkben.

Figyelmébe ajánljuk