Sosem alkalmazták a bajor szabályt, amiről a kormány lex CEU-t másolta

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 4.

Belpol

Ráadásul épp a törvény megváltoztatására készülnek – írta a bajor miniszter Szél Bernadettnek.

A gyakorlatban sosem alkalmazták és hamarosan módosítják a bajor felsőoktatási törvény azon passzusát, amelyről a magyar kormány az idén májusban elfogadott "második lex CEU-t" mintázta – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a tudományért és művészetért felelős bajor minisztertől kapott levélre hivatkozva.

Az eredetileg 2017-es lex CEU-t azért kellett módosítani májusban, mert az EU Bírósága tavaly októberben az uniós jogba ütközőnek találta a szabályozást. Az eredeti törvény megkövetelte a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményektől, hogy a székhelyük szerinti államban is folytassanak oktatási tevékenységet, illetve hogy magyarországi működésükről kössön nemzetközi szerződést a székhelyük szerinti ország és Magyarország.

A májusi módosítás az első feltételt eltörölte, a másodikat viszont csak átfogalmazta, Palkovics László innovációs miniszter szerint úgy, hogy szó szerint átvett egy passzust a bajor felsőoktatási törvényből. Az új szabály szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli egyetem csak akkor folytathat képzést Magyarországon, ha  "Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűsége tárgyában kötött nemzetközi szerződésben szerepel."

Erről a paragrafusról írta azt Bernd Sibler miniszter Szél Bernadettnek, hogy a gyakorlatban sosem alkalmazták, és éppen módosítani készülnek, pontosan az EU Bíróságának a lex CEU ügyében hozott ítélete miatt.

Szél Bernadett azt írja, javasolni fogja, hogy a kormány az újabb bajor módosítást követve megint módosítsa a magyar felsőoktatási törvényt úgy, "hogy az EU-n kívüli országok által elismert és engedélyezett képzést nyújtó külföldi egyetemek a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát biztosító nemzetközi egyezmény, mint pl. az uniós jog szerves részét is képező, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján működhessenek Magyarországon."

A CEU közben tevékenységeinek túlnyomó többségét már áthelyezte Bécsbe. A májusi magyar törvénymódosítás értelmében az Oktatási Hivatal év végéig felülvizsgálja az egyetem magyarországi működését, aminek a vége az lehet, hogy hivatalosan is megvonják a működési engedélyét.  

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk