Sugározni fog a földkábel, ettől félnek Szegeden

  • narancs.hu
  • 2022. május 28.

Belpol

A szolgáltató jót akart, de az érintett utcák lakói autókkal akarják megakadályozni a beruházást.

Tiltakozást váltott ki Szeged-Szentmihályon, hogy földkábelre cseréli a légvezetéket az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Ponty utcánál és a Holt-Tisza sornál – tudósít a Szegeder és a SzegedMa.

A beruházásra azért van szükség, mert a villanydrót mezőgazdasági területek és magántulajdonban lévő ingatlanok fölött húzódott, és egy frissen kiadott építési engedély miatt ki kellett váltani 260 méteren. Mivel a helyszínen szűk a hely, figyelembe véve a közműveket, a vizesárkot és a növényzetet, irányított fúrással húzzák be a védőcsövet és a földkábelt, így a járdát és az útburkolatot sem kell fölbontani.

A szolgáltató közleményt adott ki a beruházásról, benne van, hogy ezt a technológiát évek óta alkalmazzák, mert a földfelszín alatt elhelyezett vezeték biztonságosabb, és hosszú időre garantálja az ellátás jó színvonalát. 

Az érintett lakók azonban tiltakoznak, mert úgy tudják, hogy a földkábel „másfél méterre kisugároz”, és ez nem jó, ha a házaik alapjától fél méterre húzódik a talajban, ráadásul – ahogy látták – „egy szál gégecsőben” fog futni a vezeték.

A panaszosok úgy gondolják, hogy az áramszolgáltatónak lakossági fórumot kellett volna összehívnia a beruházás előtt, vagy legalább szórólapon kellett volna informálni a helyieket. Vannak, akik úgy gondolják, azért nem történt ilyen, mert a helyiek többsége úgyis ellenezte volna a földkábelt. 

A kormánypárttal jó kapcsolatot ápoló SzegedMának egy Ponty utcai lakos amiatt „kesergett”, hogy már nem a fideszes Nógrádi Tibor a képviselőjük, hanem Simon-Fiala Donát (Összefogás Szegedért Egyesület), mert most, amikor baj van, sehol sem látják. 

Akik nem akarnak földkábelt, azt iígérik, szükség esetén autókkal zárják le a házak előtti területet, így fogják akadályozni a munkát.

 

Márta Jánosné, az érintettek szószólója azt mondta: „A szabad, szolidáris Szegeden nincs ennyi emberi jogom? A munkások azt mondják, nekik joguk van elvégezni a munkát. Nekünk meg jogunk van ágálni ellene!” 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Meghalt Schlecht Csaba

  • narancs.hu

A Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Simicska Lajos jobbkeze, a Kaya Ibrahim-ügy központi figurája 63 éves volt.