Sugározni fog a földkábel, ettől félnek Szegeden

  • narancs.hu
  • 2022. május 28.

Belpol

A szolgáltató jót akart, de az érintett utcák lakói autókkal akarják megakadályozni a beruházást.

Tiltakozást váltott ki Szeged-Szentmihályon, hogy földkábelre cseréli a légvezetéket az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Ponty utcánál és a Holt-Tisza sornál – tudósít a Szegeder és a SzegedMa.

A beruházásra azért van szükség, mert a villanydrót mezőgazdasági területek és magántulajdonban lévő ingatlanok fölött húzódott, és egy frissen kiadott építési engedély miatt ki kellett váltani 260 méteren. Mivel a helyszínen szűk a hely, figyelembe véve a közműveket, a vizesárkot és a növényzetet, irányított fúrással húzzák be a védőcsövet és a földkábelt, így a járdát és az útburkolatot sem kell fölbontani.

A szolgáltató közleményt adott ki a beruházásról, benne van, hogy ezt a technológiát évek óta alkalmazzák, mert a földfelszín alatt elhelyezett vezeték biztonságosabb, és hosszú időre garantálja az ellátás jó színvonalát. 

Az érintett lakók azonban tiltakoznak, mert úgy tudják, hogy a földkábel „másfél méterre kisugároz”, és ez nem jó, ha a házaik alapjától fél méterre húzódik a talajban, ráadásul – ahogy látták – „egy szál gégecsőben” fog futni a vezeték.

A panaszosok úgy gondolják, hogy az áramszolgáltatónak lakossági fórumot kellett volna összehívnia a beruházás előtt, vagy legalább szórólapon kellett volna informálni a helyieket. Vannak, akik úgy gondolják, azért nem történt ilyen, mert a helyiek többsége úgyis ellenezte volna a földkábelt. 

A kormánypárttal jó kapcsolatot ápoló SzegedMának egy Ponty utcai lakos amiatt „kesergett”, hogy már nem a fideszes Nógrádi Tibor a képviselőjük, hanem Simon-Fiala Donát (Összefogás Szegedért Egyesület), mert most, amikor baj van, sehol sem látják. 

Akik nem akarnak földkábelt, azt iígérik, szükség esetén autókkal zárják le a házak előtti területet, így fogják akadályozni a munkát.

 

Márta Jánosné, az érintettek szószólója azt mondta: „A szabad, szolidáris Szegeden nincs ennyi emberi jogom? A munkások azt mondják, nekik joguk van elvégezni a munkát. Nekünk meg jogunk van ágálni ellene!” 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.