Szakály Sándor lehet a Veritas főigazgatója

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2013. nov. 11., 17:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Információink szerint Szakály Sándor hadtörténészt nézte ki a kormány a Veritas Történetkutató Intézet igazgatói posztjára. Az biztos, hogy Szakály indul a pályázaton.

Kormánykörökben Szakály Sándort látnák szívesen a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatói székében – értesült egy neve elhallgatását kérő forrástól a magyarnarancs.hu. Szakály hétfő délután csak annyit közölt, ha kiírják a pályázatot, indulni fog a pozícióért, bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

A Veritast egy október 25-i kormányrendelet hozta létre, feladataként a magyar közjogi hagyományok méltó bemutatását, az elmúlt másfél évszázad eseményeinek a nemzettudatot erősítő feldolgozását és a jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatását jelölte meg. A 2014. január 2-án induló intézet a Miniszterelnökség irányítása alatt áll majd, a főigazgatói pályázatot Lázár János államtitkár november 30-ig bonyolítja le. A 2014-es költségvetésben a Miniszterelnökség fejezet alatt külön címet is kaphat a Veritas, gazdálkodásának pontos terveiről azonban nincsenek információink.

false

 

Fotó: MTI

A Veritas koncepcióját a múlt heti Narancsban Sághy Miklós bírálta (Szebb múltat!, Magyar Narancs, 2013. november 7.), mert szerinte az intézet a tudóstársadalom ügyeibe felülről beavatkozva hozhatja létre saját történelmi igazságát, és propagandacélokat is szolgálhat. „Amikor történelmet akartak írni szakmai és értelmiségi viták helyett, annak mindig rossz vége lett” – vélekedik Sághy. A Népszabadságnak Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója a Veritas kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kormányoldalon „egyetlen nemzeti hagyománnyá akarják tenni a jobboldali hagyományt, s kiszorítani abból a baloldali és liberális örökséget. Mégpedig úgy, hogy 150 évvel kiterjesztik a múltban a mai jobboldali politika illetékességét”.

A Veritas az ötödik a jelenlegi kormány által létrehozott tudományos központok sorában, a Molnár Tamás Kutató Központ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Nemzeti Örökség Intézete és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum után. Utóbbi élére Bíró Zoltánt, az MDF első elnökét állította a Miniszterelnökség, ahogyan azt a hvg.hu előzetesen valószínűsítette. Eszerint az MTA Történettudományi Intézetében a Horthy-korszak témacsoport vezetőjeként dolgozó Szakálynak is jó esélye van a frissen létrehozott poszt elnyerésére. Szakály fő kutatási területe egyébként Magyarország 1919 és 1945 közötti politika- és sporttörténete, illetve Magyarország második világháborús szereplése. Korábban a Hadtörténeti Intézetben és a Magyar Országos Levéltárban is dolgozott, 2001 és 2004 között a Duna Televízió alelnöke volt. Tavaly január óta az NKA Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiumának elnöke.

Mai programok
A Népszabadság információi szerint a Történettudományi Intézetben felháborodással fogadták a Veritas tervét, ugyanakkor Szakály mellett az intézet több munkatársát is keresték már azzal, vállaljon szerepet az új állami kutatóhely munkájában. Minderről szerettük volna megkérdezni Fodor Pált, a Történettudományi Intézet főigazgatóját is, de házon kívül tartózkodott.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2013. nov. 11., 17:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Máté András
    2013. november 13., szerda 14:03
    Szakály úr reménytelen versenyfutása a sánta kutyával ezután intézeti méretekben folytatódik. Ki fog derülni, hogy Radnóti ma is köztünk él (ez bizonyos értelemben persze igaz), a népbíróságok kizárólag szenteket ítéltek el, a tengelyhatalmak a humanizmus letéteményesei voltak és hozzájuk csatlakozni egyenesen poszthumusz Nobel-békedíjért kiált.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra