Az MTA szerint Demeter Szilárd írása emlékgyalázó és gyűlöletkeltő

  • narancs.hu
  • 2020. december 1.

Belpol

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége szerint pedig Demeter Szilárdnak le kell mondania minden hivatali funkciójáról, és távoznia kell a közéletből.

"Hosszú ideje, meg-megújulóan folyik az a sajátos licitálás, amely egyik mélypontjára ért el a minap egy közhivatalokat is betöltő kulturális intézményvezető írásában. Az emlékgyalázása és gyűlöletkeltése nagy vihart kavart. Azokra tekintettel szólalunk meg, akiket félelemmel és fájdalommal töltött el az írás, de hangjuk nem jut el a nyilvánosságig" - áll a Magyar Tudományos Akadémia keddi közleményében.

Demeter az Origon megjelent írásában olyanokat írt, mint:

  • "Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos".
  • "Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai. Semmit nem tanultak a XX. századból."

Majd visszavonta írását és még a Facebook-oldalát is törölte.

Az MTA kedden kiadott közleménye szerint:

"A mostanihoz hasonló, kirívó megnyilvánulások mérhetetlen fájdalmat és szenvedést ébresztenek azokban, akik a felidézett történelmi katasztrófákat maguk vagy családtagjaik révén átélték, emlékét őrzik. Az egymás iránti bizalmatlanság felélesztése akadályozza a múlttal való szembenézést és a megbékélést is.

Majd úgy folytatják, hogy:

"Különösen felelőtlen egy ilyen megnyilvánulás e járvány idején, amikor az emberek, családok, közösségek egymástól elszakítva, gondok között élik mindennapjaikat, a szellemi és a spirituális élet is akadályokba ütközik."

Hétfőn a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is felszólalt az írás ellen, szerintük Demeter "a holokauszt áldozatainak szenvedéseit meggyalázta. Ez megbocsáthatatlan bűn."

Majd hozzáteszik:

"Elítéljük azt a cinizmust, ahogyan huszonnégy órával később visszavonta írását: mint a székely lány a mesében, hozott is ajándékot, meg nem is: az írást – amely beteljesítette a feladatát – törölte az internetről, de fenntartotta a benne foglalt kijelentéseket.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy november 30-án az Országgyűlésben a kormánypárt a széles körű felháborodás ellenére megerősítette Demeter Szilárdot pozíciójában".

Közleményüket azzal zárják, hogy "bár távozásával a rendszerszintű probléma nem oldódik meg, Demeter Szilárdnak le kell mondania minden hivatali funkciójáról, és távoznia kell a közéletből."

A kormány bevédte az Európát Soros György gázkamrájának nevező Demeter Szilárdot, maradhat a PIM élén

Az ellenzék szerint "Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci". Ellenzéki parlamenti képviselők a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének lemondását követelték az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a parlamentet a napirend előtti felszólalásával, majd válaszolt a kérdésekre.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?