Számolgatják, hogy mikor lehet megtartani az ellenzéki népszavazást

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

A kormányközeli Alapjogokért Központ és a független Political Capital is megtette tétjét.

Az ellenzék pénteken leadta a kétkérdéses népszavazási kéreleméhez gyűjtött aláírásokat, Márki-Zay Péter az alkalomból tartott sajtótájékoztatón felolvasott levelében pedig az állt:

Mostmár a hatalmon múlik, hogy meg is tarthatják-e a népszavazást április 3-án, ugyanis a hivatal 60 napig húzhatja a számlálást.

A leadás hírére reagálva Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ vezetője azt írta saját Facebook-oldalán, hogy leghamarabb április 26-án lehetne referendum az ellenzéki kérdésekről. Mint írta, azzal, hogy a baloldal csak a mai nap nyújtotta be a népszavazási kezdeményezéseihez szükséges mennyiségű aláírást a Nemzeti Választási Irodához (NVI), hivatalosan is elszállt az esélye annak, hogy az április 3-ára legyen kitűzhető. Hozzátette: a referendumot még az elképzelhetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is leghamarabb csak április 26-án lehetne megtartani.

 

Sőt, ehhez képest a független Political Capital Facebook-bejegyzése szerint arra sincs lehetőség, hogy egyáltalán áprilisban meg lehessen tartani az ellenzéki kérdésekről szóló népszavazást, vagyis az nem lesz az április 3-ai országgyűlési választással egy időben megtartva. A politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet azt írta, politikai kommunikációs szempontból érthető, hogy az ellenzéki pártok azt kommunikálják: akár az április 3-ai választással egy időben is megtartható a népszavazás. Ez az elemző intézet szerint azonban nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják.

 

Figyelmébe ajánljuk