Szanyi a Jobbikkal is összefogna az EP-választáson
szt3_top_story_lead.jpg

Szanyi a Jobbikkal is összefogna az EP-választáson

  • narancs.hu
  • 2019. január 7.

Belpol

A pártok kampánykoordinátorai már hétfőn asztalhoz ülnek.

A tavaszi Európa Parlamenti és az őszi önkormányzati választásokon is teljes összefogást látna szívesen Szanyi Tibor. Az MSZP politikusa az ATV-ben arról beszélt, hogy matematikailag nagyobb az esély a jó szereplésre, ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt indul az EP-választáson. Így akár 13-14 mandátum is megszerezhető volna szerinte. De már azzal is elégedett lenne, ha két ellenzéki listára lehetne voksolni tavasszal.

false

 

Fotó: Németh Dániel

„Azt szorgalmaztam korábban, hogy minimum egy közös kampány legyen. Úgy tudom, hogy a kampánykoordinátorok ma is egy közös találkozót tartanak”, mondta Szanyi. Szerinte a pártvezetők általában az önkormányzati választásokra koncentrálnak inkább, mert ott lehet azokat a pozíciókat felvenni, amikkel rá lehet fordulni a 2022-es országgyűlési választásra. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nagyon fontos, hogy a nagyobb városok döntő többségében meg tudják szerezni a polgármesteri pozíciókat, ez pedig közös ellenzéki fellépéssel elérhető.

Az MSZP EP-képviselője szerint a májusi EP-választás és az önkormányzati választás összefügg. Mindkettőnél egy közös tét van: megmutatni, hogy a Fidesznek nincs többsége.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?