Szaporodásra fel! – 300 ezret fizetne a kormány az első gyerekért

Belpol

Fogy, vagy legjobb esetben is stagnál a magyar lakosság lélekszáma. A kormány ezért bőségesen jutalmazni készül az első gyermeküket vállaló szülőket.

Fogy a magyar, minimum stagnál, plusz intenzíven vándorol kifele. A Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjai meg a kormány többek között az általuk gyed extrának nevezett juttatási szisztéma bevezetésével igyekeznek megfordítani a kedvezőtlen trendet, a szüléshez köthető több juttatás a mostaninál kedvezőbb módon lesz igénybe vehető. (Lásd erről bővebben cikkünket a Magyar Narancs legutóbbi számában.) A miniszterelnök családpolitikai tanácsadója, a fideszes Révész Máriusz által vezetett munkacsoport egy másik javaslata – ami egyelőre csak terv, bár egyre többször emlegetik –, hogy az első gyerek megszületését kiemelten támogassa az állam: emeljék 300 000 körülire a most 64 125 forintos anyasági támogatást.

false

Az első gyerekes édesanyák közül azonban csak az kaphatna „prémiumot”, aki betöltötte a 18. életévét. „A szándék ezzel az, hogy ne építsünk be olyan ösztönzőket, amelyek jelentősen növelnék a 18 éves kor alatt szülő nők számát. Nem gondolom, hogy jó ötlet lenne a 14–16 éves lányok családjának 300 ezer forintot adni csak azért, ha gyereket szülnek” – magyarázza Révész Máriusz.

Ezt az érvet nem tartja elfogadhatónak Ertsey Katalin (LMP), ahogyan az MSZP szakpolitikusa, Lendvai Anna sem. Utóbbi fölveti, hogy egy 17 éves anyának vajon nem lehetnek-e anyagi problémái? És ha a Fidesz úgy gondolja, egy 16 éves gyerek érett arra, hogy a munkaerőpiacon megállja a helyét, akkor miért hiszi azt, hogy szülőként nem. „Szerintem semmilyen morális alapja nincs a politikának különbséget tenni abban, hogy egy nő szüljön-e 18 év alatt vagy sem, amíg tabu a szexualitásról beszélni az iskolában. Az iskola nem nevel egészséges test- és éntudatra, végtelenül prűdek vagyunk, a családtervezés nem téma, a fogamzásgátlásról nem esik szó, a fogamzásgátló tabletták vásárlásához nem ad támogatást az állam, és folytathatnám. A kormánypártoknak elárulom: szexelnek a fiatalok.”

Ertsey Katalin más problémát is lát ebben a kormánypárti ötletben. „Azzal, hogy az állami támogatás az első meg a harmadik gyerekre koncentrál, épp a lényegről vonja el a figyelmet. A második gyerekért kell küzdeni ösztönzőkkel, erről jókat vitáztam már a kitűnő Kopp Máriával is, nem a harmadik királyfiért, királylányért. Ha nem teljesen esélytelen a másodikat normálisan nevelni, az fog elvezetni oda, hogy esetleg vállal a család egy harmadik gyereket is. Ezért teljes tévedés az adókedvezményesdi, különösen abban, hogy a harmadik megszületésétől emelkedik drasztikusan a támogatás összege.” Révész Máriusz nem egészen ért ezzel egyet: „A statisztikák szerint a legnagyobb gondot az első gyerek meg nem születése vagy nagyon kései megszületése jelenti. A gyermektelen nők aránya drámai mértékben növekedett az elmúlt évtizedekben. A három vagy több gyerek viszont óriási szegénységi kockázatot jelent.” Egyébként fölmerült a kormányoldalon is, hogy a második gyerek után is járjon valamilyen nagyobb összeg, de az ötletet végül elvetették.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!