Szarka Gábor: „évtizedes pusztulatot” védtek az SZFE diákjai

  • narancs.hu
  • 2021. január 21.

Belpol

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja minderről a volt Duna TV-székház sajtóbejárásán beszélt.

Csütörtök délután tartott sajtóbejárást Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky Attila-féle kuratóriuma által október 1-től kinevezett kancellárja a naphegyi, egykor a Duna TV székházaként szolgáló, frissen felújított épületben, mely az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének otthona lesz.

Szarka, az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az oktatás újraindítása elsősorban a járványhelyzet alakulásától függ. Februárban a magyar egyetemeken még távoktatás zajlik, a filmes és a színész hallgatók azonban jórészt gyakorlati képzésen vesznek részt. Az SZFE vezetése ezért abban bízik, hogy február második felétől külön engedéllyel bizonyos részterületeken újraindulhat a gyakorlati oktatás.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy a blokád után az elmúlt két hónapban elvégeztünk egy két-hároméves programot” – fogalmazott a kancellár.

Valamint hozzátette: meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol „évtizedes pusztulatot” lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni.

Szarka arról is beszélt, hogy a Duna TV volt székházának felújítására mintegy 500 millió forintot fordított a kormányzat, a többi helyszínen azonban néhány tízmillió forintból megoldották a felújítást. A kollégisták elhelyezésével kapcsolatban elmondta, azt új helyszínen valósítják meg, ahol az eddigi 50 helyett 70 főnek tudnak szállást biztosítani. Az új kollégiumban jelenleg „az utolsó simításokat” végzik, ezt követően jelentik be a helyszínt.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a hallgatói tiltakozások folytatásától,

a kancellár elmondta: ha valaki látja az új helyszíneket és tudja azt, hogy nem változik az osztályfőnökök személye, akkor reményei szerint nem lesz mi ellen tiltakozni.

„Bebizonyítottuk, hogy évtizedes lemaradást be tudunk hozni két hónap alatt, bebizonyítva ezzel a modellváltás sikerét is” – fogalmazott.

Az ugyanakkor már nem nagyon valószerű, hogy ne változzon az osztályfőnökök személye, hiszen a felmondott oktatók között van például Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára is. Aki felmondását a következő indoklással nyújtotta be: „Az osztályom féléve megkérdőjelezhetetlen. Mindent dokumentáltam. Akár holnap viszem a papírokat bíróság elé! De ebben a rendszerben tovább nem tudok osztályfőnökként részt venni. A mai nappal felmondok az SZFE-n!”

Szarka Gábor a csütörtöki bejáráson beszélt az Ódry Színpad ügyéről is. Elmondása szerint az egyháztól elvett létesítményről van szó, ezért a modellváltás során „az igazságot helyre kell állítani”. Az lenne a legjobb, ha az épület visszakerülne „jogos tulajdonosához”, a református egyházhoz, de erről egyelőre még zajlanak a tárgyalások – mondta a kancellár. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nemrég találtak egy az SZFE előző vezetése által rendelt tanulmányt a Vas utcai campus fejlesztéséről, ennek része lett volna, hogy az Ódry Színpadot lebontják és a helyén egy sportlétesítményt hoztak volna létre.

A friss Magyar Narancsban olvasható interjúban ezzel szemben Németh Gábor azt mondta: „A szimbolikus üzenet egy­értelmű: az Ódry Színpad nemcsak az elmúlt hatvan év előadásai, hanem immár az egyetemfoglalás és a bázisdemokratikus fórumok miatt is kultikus hely lett. Semmilyen módon nem szeretném bagatellizálni az egyházak 50-es években elszenvedett sérelmeit, de a Vas utcai épület »visszaadása« nem az egyház kárpótlásának halogathatatlan ügyét szolgálja, hanem azt, hogy a hallgatók semmiképpen se lehessenek ott többé.”

Sára Balázs, a nemrég Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetre keresztelt, korábbi Film- és Médiaintézet novemberben titokban kinevezett vezetője a naphegyi helyszín bejárásakor arról beszélt, hogy az új épületben tizenkét tanterem, filmstúdiók, hangszigetelt hangoktató terem és vágószobák, szinkronstúdiók, különböző méretű vetítők, valamint komoly hangtechnikával felszerelt zeneterem várja a majd a hallgatókat, de az eszközállomány is folyamatosan bővül majd.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.