Szavaztak olvasóink: nem akarnak politikus köztársasági elnököt

  • narancs.hu
  • 2024. február 26.

Belpol

Ha lapunk olvasói választanák a köztársasági elnököt, hamarabb kerülne pozícióba egy sakknagymester, mint egy politikus. Ez azért mindenféleképp megnyugtató; ezek szerint olvasóink számára az ész, a kitartás és a kedvesség messze többet ér, mint a pozíció.

Amikor megindult a kormányzati casting, hogy ki is lenne a legmegfelelőbb jelölt, az ellenzéki pártok és a Mi Hazánk is előállt a maguk ötleteivel. Ezt egészítettük ki a saját jelölteinkkel, ami azért volt könnyű, mert a partvonalon kívülről mi bármilyen nevet bedobhattunk.

Mindezek alapján a listára felkerült Iványi Gábor (őszintén, melyik szimpátialistára nem kerülne fel?), Chikán Attila egykori miniszter a rendszerváltók generációjából, Karsai Dániel, aki az alkotmányjogászokat képviselte, Polgár Judit, aki okos is és nő is, emellett az ellenzék, a Mi Hazánk és a kormánypártok háza tájáról érkező nevek, így Hack Péter, Kaltenbach Jenő, mint jogtudósok, Freund Tamás, Maróth Miklós, Merkely Béla és Vízy E. Szilveszter mint tudódok, Csath Magdolna közgazdász, illetve a kormánypártok kiskertjéből Trócsányi László, Stumpf István mint ex- és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, illetve Navracsics Tibor mint aktív politikusok.

Nem meglepő, hogy az olvasók nem kértek a két miniszterből, ők kapták a legkevesebb szavatot, 2 százaléknyit. Nem kapott sokkal többet a volt politikusok csapata sem. De ez nem meglepő. Az alsóházat képviseli Csath Magdolna is. Nem kapott sok szavazatot a tudóskör, de Karsai Dániel sem.

Chikán Attila lett a negyedik 12 százalékkal, Polgár Judit pedig a harmadik 17 százalékkal. Hack Péter és Kaltenbach Jenő kettőse, azaz a jogtudós kör lett a második 22,6 százalékkal,

az olvasóink által megválaszott államfő pedig Iványi Gábor 24 százalékkal.

Ezek szerint a Narancs.hu olvasói azt szeretnék, hogy a köztársasági elnök önzetlen legyen, de azért az se árt, ha ért is valamihez.

 

Az Országgyűlés egyébként a tavaszi ülésszak mai első ülésnapján választja meg a lemondott Novák Katalin utódját, Sulyok Tamást, a Fidesz jelöltjét, az Alkotmánybíróság elnökét.

(Címlapképünkön: a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota homlokzata a déli erkéllyel a Budai Várnegyedben, a Szent György téren. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk