Száz nap múlva kezdődik a debreceni oltóanyaggyár építése

  • narancs.hu
  • 2021. május 17.

Belpol

A jövő év végén indulhat a hazai vakcinagyártás.

Száz nap múlva sor kerül a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár alapkőletételére – jelentette be György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Így 2022 év végére saját vakcinagyártás veheti kezdetét – tette hozzá. Müller Cecília, aki elmondta, a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina, annak köszönönhetően, hogy folyamatosan zajlik a magyar vakcina fejlesztése.

Magyarországon közel száz évig gyártottak humánoltóanyagot. Az ellátásbiztonság miatt van jelenleg is szükség a hazai oltóanyaggyárra. György László kiemelte, ez gazdaságilag megtérülő projekt, ráadásul exportra is egyre nagyobb tér nyílhat majd.

Az országos tiszti főorvos ismertetése szerint már több mint 4 millió 600 ezer ember vette fel a koronavírus elleni vakcina első oltását, és 2 millió 700 ezer a másodikat is. Úgy értékelte, ez fontos lépés a pandémiából kivezető úton. Jelentősen csökken a fertőzöttek száma a vírusadatok szerint, kijelenthető, a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. A lakosság több mint 47 százaléka van már beoltva; több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 81 százalékuk meg is kapta.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V-vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre. Aki ezeket az oltóanyagokat szeretné megkapni, regisztrálást követően foglaljon magának időpontot az oltásra.

Közölte, a mai napon 38 400 Janssen-vakcina érkezik.

Vakcinabőség van. Hónapok óta erre vártunk

– jelentette ki a tiszti főorvos.

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta, a koronavírus elleni védőoltás általi védettséget igazoló applikációt már eddig 130 ezren töltötték le. Egyelőre még mindig tesztüzemben működik. Elvileg a QR-kód beolvasásával ellenőrizhetik a helyek a védettséget, vagyis elfogadhatják a védettséget igazoló kártya helyett az applikációt is.

(Címlapképünkön: Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcináit a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk