Török Gábor a védelmébe vette Karácsonyt

  • narancs.hu
  • 2021. május 17.

Belpol

Most épp a doktorija a téma, és hogy milyen volt tanárnak a Corvinuson. 

Napok óta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester - illetve most már miniszterelnök-jelölt is - iskolái és végzettségei a kérdés a kormánypárti médiában, az ügyben egyre többen szólalnak meg. 

Ha valaki lemaradt volna, a történet úgy indult, hogy a brit The Economist portrét közölt Karácsonyról, amelyben idézték is a politikust, aki azt mondta, Orbán "alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok". Karácsony elnézést kért, mondván rossz vicc volt, a kormányoldal viszont azon kezdett csámcsogni, hogy tolmáccsal adott interjút a lapnak. 

Erre Karácsony elismerte, hogy nem tud olyan jól angolul, mint Orbán, mondván "legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül", majd pénteken arról írt egy posztban, hogy a kormányközeli média kérdésekkel árasztotta el életének korábbi helyszíneit.

Ekkor egy rövid életrajzot is írt, megemlítve, hogy egy kollégiumban lakott Rogán Antallal, és hogy bár fiatalon került a Corvinus Egyetemre adjunktusnak, azt javasolta, hogy erről kérdezzék meg Lánczi Andrást, jelenlegi rektort, aki kinevezte. 

Lánczi vasárnap a Mandineren tette közzé az ügyben a mondandóját, amelyben arról írt, hogy Karácsony a szükséges 8 év alatt nem írta meg a doktori disszertációját, majd fizetés nélküli szabadságra is ment 2 évre, de mivel ezután sem adta le, ezért megszüntették a munkaviszonyát. "Másként fogalmazva, az egyetem minden támogatást megadott neki, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni" - hangoztatta Lánczi, aki megjegyzést tett arra is, hogy Karácsony "kitűnő példája" annak, hogy "nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete", de hozzátette, hogy nincs egyedül. 

Az ügy új fejleménye, hogy Török Gábor is úgy érezte, hozzá kell szólnia a dologhoz, ő védelmébe vette Karácsonyt, és azt írta, "Karácsony Gergely éppen azért kerülhetett a tanszékre, mert Lánczi Andrást kizárólag az vezette, hogy találjon egy alkalmas embert a módszertani tárgyak oktatására. Gergő ezt a feladatot sikeresen oldotta meg: a kurzusainak köszönhetően jelentősen emelkedett a hallgatók módszertani tudása, témavezetésével számos hallgató munkája nyert díjat azokban az években az országos tudományos diákköri versenyeken. Lánczi András minden alkalommal korrekt módon kiemelte Gergő szerepét abban, hogy az országban a Corvinus lett a legerősebb a politikatudományi képzés módszertani megalapozottságban."

Karácsony maga pedig hétfőn arról írt, hogy "igazán profán oka van" annak, hogy nem fejezte be a doktoriját: "amikor be kellett volna fejeznem, akkor már 2 éve aktív politikus voltam. Ennyi. Így ért véget a tudományos karrierem." Karácsony emellett a tanárok értékelésére szolgáló Mark My Professor oldalon lévő profilját is mellékelte, ahol amúgy összességében 5-ösre értékelték tanári teljesítményét a diákok. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk