Szél Bernadett az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány legújabb húzása miatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Belpol

Az információs jogok korlátozása Szél szerint alaptörvény-ellenes.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő az Alkotmánybírósághoz fordul az információs jogok korlátozása miatt.

Mint arról beszámoltunk, egy hétfő este megjelent kormányrendelet értelmében az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje.

Szél azt közölte, hogy ismét visszaélt a kormány a felhatalmazási törvénnyel, és a rendelettel "lenullázta a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot. A jogkorlátozás egyértelműen szükségtelen és aránytalan, így alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulok".

Szél szerint az információs jogok korlátozása szükségtelen és aránytalan, ráadásul nem segíti, hanem egyenesen hátráltatja a járvány elleni védekezést, mert járvány idején a gyors tájékoztatáshoz alapvető közérdek fűződik.

Azt írja, a rendelet értelmében a járványhelyzet ürügyén bármilyen személyes adatainkhoz hozzáférhetnek és az ezek kezelésével kapcsolatos tájékoztatást is felfüggesztik. Az Alaptörvény alapján azonban ez nem lehetséges: a kormány veszélyhelyzeti rendeletével ugyanis csak törvényeket írhat felül, a GDPR viszont az Unió rendelete - nem törvény.

Figyelmébe ajánljuk