Karácsony kirúgta a BKK januárban kinevezett vezérigazgatóját

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Belpol

Nem tudta elég hatékonyan ellátni feladatát - közölte a városháza.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedden felmentette Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) januárban kinevezett vezérigazgatóját - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közleményben azt írták: "Karácsony Gergely sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vezérigazgató asszony a cégvezetői feladatait nem tudta olyan hatékonysággal ellátni, mint amelyet a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetel".

A BKK-t keddtől megbízott vezérigazgatóként Fendrik László, a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettese vezeti, akitől Karácsony elsősorban azt várja, hogy a jelenlegi nehéz pénzügyi körülmények között is biztosítsa a BKK kiegyensúlyozott szervezeti működését, illetve folytassa a budapesti közlekedés fejlesztése érdekében megkezdett munkát.

Zaklatási botrány

Bár a főváros erre nem tér ki, hogy az utóbbi időben felmerült egy zaklatási ügy is a BKK-nál. A fővárosi cégnél vizsgálat indult, amiért a gyanú szerint Nagy Zsolt, az elektronikus jegyrendszer projektvezetője egyebek mellett fogdosással és szexuális tartalmú üzenetek küldésével a BKK több munkavállalóját is zaklatta.

Az ügyről beszámoló Magyar Nemzet szerint Varga és Nagy (azaz a főnök és a beosztottja) közeli, magánjellegű kapcsolatban van. Erről korábban is terjedtek pletykák, a Narancs.hu március elején fel is tett kérdéseket az összeférhetetlenség miatt a városházának és a cégnek erről. A BKK-tól akkor olyan választ kaptunk, amely az élettársi viszonyt nem cáfolta, de nem is erősítette meg, ám az összeférhetetlenséggel kapcsolatban azt írták, hogy volt ezzel kapcsolatban vizsgálat náluk, de nem állapított meg kizáró okot Varga vezérigazgatói kinevezését illetően. "Február 1-jei vezérigazgatói kinevezésével közvetlen felettese Karácsony Gergely főpolgármester lett, a Főpolgármesteri Hivatal azonban szintén nem állapított meg összeférhetetlenséget. Amennyiben bármelyik erre irányuló vizsgálat összeférhetetlenséget állapított volna meg, azt feloldották volna" - szögezte le a BKK.

A zaklatási ügyről készült belső jelentés alapján a főpolgármester utasítást adott arra, hogy a panasszal érintett munkavállaló munkaviszonyát a társaság szüntesse meg. Amikor ez az ügy kipattant, az állítólagos viszonyról Varga és Nagy között a főpolgármester hivatala ezt közölte az Index-szel: "magánéleti kapcsolatokkal a Fővárosi Önkormányzat nem foglalkozik".

Kiszervezési botrány

Mint arról a Narancs.hu beszámolt, Varga nemcsak ezekben az ügyekben okozott gondot a BKK-nak és a fővárosnak. Március végén a BKK vezetője arról értekezett, hogy meg kell fontolni egyes buszvonalak kiszervezését magáncégeknek. Ettől a kijelentésétől még az általa vezetett cég is elhatárolódott, a szakszervezetek pedig határozottan tiltakoztak, mert attól tartottak, hogy ez kirúgásokhoz vezet.

"Tájékoztatjuk, hogy sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a Budapesti Közlekedési Központ nem tervezi kiszervezni a buszágazatot a BKV alól és egyáltalán nem áll szándékában megszüntetni azoknak a fővárosi járművezetőknek a munkahelyét, akik a jelenlegi járványhelyzetben nap, mint nap bizonyítják rátermettségüket és kockáztatják saját maguk, valamint a családjuk egészségét, hogy a főváros közlekedése továbbra is zavartalan legyen" - közölte akkor a lapunknak küldött válaszában a közlekedési cég.

(A cikk megírásában közreműködött Zsidai Péter.)

A BKK sem ért egyet saját vezérigazgatójával, aki járvány idején szabadulna a buszsofőröktől

Mást gondol a BKK apparátusa és a vezérigazgatója a BKV buszjáratainak kiszervezéséről. És a tulajdonos fővárosnak is megvan a maga véleménye. Nagy vihart kavart a buszsofőrök körében, hogy a BKK vezetője a BKV által végzett buszszolgáltatások kiszervezését pendítette meg. A felvetés, illetve annak időzítése megtette hatását a tömeges munkahelyvesztést okozó pandémia idején.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.