Szél Bernadett: Ha Orbánék veszítenek, nem lesznek ellenzékben, mert a börtön vár rájuk

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 17.

Belpol

Az LMP társelnöke szerint azért sem állnak le harcolni a többi ellenzéki párttal, mert annak csak a Fidesz örülne.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szombati, budapesti országértékelő beszédében – idézve Antall József egykori miniszterelnököt – úgy fogalmazott: 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni, de nemcsak a határon túli millióké, hanem az országot elhagyó százezreké is. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor 2 millió ember miniszterelnöke csupán, őt csak azok érdeklik, akik a Fideszre szavaznak.

Jelenleg Magyarországon nincs kormányzás – vélekedett –, most ugyanis a propaganda mondja meg a kormánynak, hogy mit kell tennie. Leszögezte azt is: ha ez a kormány elveszíti a bizalmat, tagjaira nem az ellenzéki lét vár, hanem a börtön.

Szél Bernadett a normális bérek biztosítását nevezte az LMP-program alapvetésének, de kijelentette azt is: az LMP-nek elege van mind a kormányzati, mind az ellenzéki térfélen zajló teszetoszaságból.

false

 

Fotó: MTI

Az ellenzéki párt társelnöke bírálta a kormány családpolitikáját, mert az ország szerinte nem jutott ki a demográfiai krízisből, de azt is felhozta, hogy 2010 óta szerinte megduplázódott a dolgozó szegények száma. Úgy látta: még senki olyan messze nem távolodott el a helyes úttól, mint Orbán Viktor, aki csak akkor tudja Magyarországon tartani az embereket, ha a nyugati határra is kerítést épít.

„Demokráciagyilkos tolvajok”

A kormányzati propagandát nevezte a kudarc egyértelmű bizonyítékának: már azt sem mondják, hogy Magyarország jobban teljesít, csupán annyit, hogy "Soros György van, veszély és felháborodás". "A valóság azonban mindig legyőzi a hazugságot" – fogalmazott, és az LMP-t, valamint az Új Kezdetet nevezte azon tömörüléseknek, akik őrzik az értékeket, akiket nem tudtak megvenni, megfenyegetni, és akik nem adták fel. "Nem lettünk fiatal liberális rendszerváltókból idősödő demokráciagyilkos tolvajokká" – hangoztatta.

Az LMP nem kíván harcolni sem a Fidesz propaganda-hazugságával, de a többi ellenzéki párttal sem, mert annak is csak a Fidesz örül. Nem kötnek elvtelen kompromisszumokat – mondta –, és nem dőlnek be a többi ellenzéki párt trükkjének, akik csupán támadták őket, és rájuk akarták kényszeríteni, hogy ugyanazt tegye az LMP is, mint ők. De ha nem a választópolgárok döntenek, hanem a pártok titkos tárgyalásokon, akkor nem látszik a teljesítmény – szögezte le.

"Mi foglalkozunk nőügyekkel" – sorolta programjuk elemeit, hozzátéve: véget ért a korszak, amikor politikus urak üzenik meg a nőknek, hogy hol a helyük, de szólt arról is, hogy a büdzsé 20 százalékát az oktatásra költenék és jelentős béremelést valósítanának meg az egészségügyben.

Üzenet Karácsony Gergelynek

false

 

Fotó: MTI

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az ország életszínvonala az elmúlt nyolc évben nem közeledett Ausztriáéhoz. A fő gondnak a korrupciót nevezte. Az LMP komolyan gondolja az elszámoltatást, de nem mindenkiben látja az elszántságot. Bírálta Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt, aki az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, mert egyetlen korábbi visszaélést sem tárt fel a kerületében. Szerinte a kormányoldal rengeteg pénzt lopott, amelyből már 2014-ben is jelölteket vagy szavazatokat vásárolt, most pedig az ellenzéki pártokban lévő mozgásokat is befolyásolni kívánják.

Az Új Kezdet az önkormányzati tapasztalatokat apportálta az együttműködésbe – mondta Gémesi György, az LMP-vel szövetséges párt elnöke, aki szerint a kétezer fő alatti települések nagy bajban vannak. Azokban egy erős Fidesz-győzelem esetén csak elöljáróságok lesznek, vagyis csaknem 2 millió emberről mond le a kormány, és olyan államstruktúrát alakít ki, amely pártpolitikai irányítás alá helyezi az egész országot.

Vágó Gábor kecskeméti képviselőjelölt az LMP feladatának azt nevezte, hogy erőt adjon a tisztességes emberek felháborodásának azért, mert szerinte a Fidesz "maffiacsaládokat hizlalt fel közpénzen".

Figyelmébe ajánljuk