Egy volt szocialista ülhet Szél Bernadett székébe?

  • M. L. F. - Gera Márton
  • 2018. augusztus 21.

Belpol

Miután Szél Bernadett bedobta a törülközőt, az LMP-ben azt találgatják, ki jöhet szóba egyáltalán utódjaként. Ugyanis a pártvezetésben kevés a nő, és az alapszabály szerint az egyik társelnöknek mindenképpen nőnek kell lennie.

„Rettenetes káderhiányunk van. Őszintén, nem tudok olyan női politikust mondani az LMP-ben, aki kellően ismert ahhoz, hogy a párt arca lehessen az országos médiában” – mondta a magyarnarancs.hu-nak az ellenzéki szervezet egyik politikusa.

Forrásaink szerint a botránytól botrányig tántorgó párt ismét nehéz helyzetbe került, miután kedden kiszivárgott, hogy az egyik társelnök, Szél Bernadett lemond a pártvezetői tisztségéről és a parlamenti frakció vezetéséről is. Pár órával később még a búcsúlevele is kiszivárgott.

Folytatódik: Szél Bernadett is távozik az LMP éléről, és lemond a pozícióiról

Nem akar egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik. Szél Bernadett lemondott az LMP-ben betöltött összes pozíciójáról: a társelnöki posztról, illetve a frakcióvezetőségről is. Az erről szóló hír a Borsod24 nevű oldalon jelent meg először, de az Indexnek megerősítették az LMP-ből, és a 444 is hasonló cikket jelentetett meg pár perce.

Szél júliusban „visszavonult gondolkodni” a saját jövőjéről, miután az LMP etikai bizottsága a posztján hagyta ugyan, de minden tisztségviseléstől három évre eltiltotta (nem lehet például kongresszusi küldött). Ezzel a párt testülete egy nagyon furcsa helyzetet teremtett, lényegében felülírta a legfőbb LMP-s döntéshozó testület, a kongresszus döntését, amely májusban újraválasztotta Szélt.

Szél Bernadett az ülés után

Szél Bernadett a Parlamentben

Fotó: MTI

 

A most lemondott társelnököt az etikai bizottság azért marasztalta el, mert a választókerületi visszalépések lehetőségéről tárgyalt más ellenzéki szervezetekkel. „Arról, hogy Detti gondolkodik, tudtunk. Arra is számítottunk, hogy le fog mondani, hiszen ami a pártban zajlik, már teljesen abszurd. De hogy az országos szervezetnél dolgozók a sajtóból tudják majd meg, milyen döntést hozott, erre nem számítottunk” – mondta az egyik forrás.

Megy a találgatás

Azt már pontosan tudni lehet, hogy mit von magával a társelnök távozása: kongresszust kell összehívni és meg kell választani az utódját. A párt alapszabálya határozottan leszögezi, hogy az egyik társelnöknek nőnek kell lennie. Ám forrásaink képtelenek voltak megmondani, ki léphet Szél helyére.

Az országos ismertségű politikusok közül a volt kampányfőnök, Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szintén eltiltás alatt áll. A képviselőcsoportban ülő Hohn Krisztina az Új Kezdet nevű szervezet politikusa, nem tagja a Lehet Más a Politikának: a gödöllői polgármester, Gémesi György alapította párt együttműködést kötött a kampányban az LMP-vel, ennek köszönhetően került be egy jelöltjük listáról a parlamentbe. (A botrányokat megelégelve Gémesi július végén bejelentette, megszakítja kapcsolatát az LMP-vel, igaz, Hohn még nem adta vissza a mandátumát.)

Az elnökségben egyetlen nő ül, Hajdu Mária, aki évek óta az LMP-ben politizál és már korábban is vállalt szerepet az országos vezetőségben, 2014 óta a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője. Forrásaink szerint viszont Hajdu nem ambicionálja a társelnöki tisztséget.

Jöjjön a szocialista, akit nem akartak felvenni?

Kizárólagos alapon marad Demeter Márta. Ő viszont csak júliusban nyert felvételt a pártba, hiába kérvényezte, jelentkezését többször elutasították. Mint emlékezetes, Demeter 2017-ben lépett ki az MSZP-ből, majd annak ellenére került fel az LMP országos listájának 7. helyére, hogy nem volt tagja a pártnak.

Forrásaink szerint formálisan nem zárható ki, hogy az LMP-ben frissen felvett Demeter induljon és megválasszák, bár ez egy újabb abszurd döntés lenne az egyre irracionálisabban viselkedő szervezetben. Nagy kérdés, hogy ki mellé áll a más pártokkal való együttműködést teljesen elutasító, nagy erejű, jobbra húzó baranyai lobbi, amelynek legfőbb képviselője Keresztes László Lóránt társelnök.

Forrásaink szerint velük az a probléma, hogy nem tudnak olyan női jelöltet állítani, akit rajtuk kívül bárki is ismer ebben az országban. Kérdés persze, hogy a Jobbikkal való együttműködést fontolgató Keresztes és hátországa támogatná-e a szocialistáktól érkezett Demeter megválasztását a kongresszuson.

Botrány botrány hátán

Az LMP-t a választások után nem kerülték el a botrányok: már a választások utáni másnapon közölte Hadházy Ákos, hogy Schiffer András, a párt korábbi elnöke és Sallai Róbert Benedek, az LMP országos elnökségének titkára perrel fenyegette azokat az LMP-seket, akik visszalépnek más ellenzéki jelöltek javára.
Egy hétre rá a párt etikai bizottsági meghallgatásán Sallai megütötte Hadházyt, akit kórházba kellett szállítani. Hadházy és Sallai ezt követően egymást kritizálta a sajtóban, majd előbbi bejelentette, hogy sem a pártban, sem az LMP frakciójában nem fog tisztséget vállalni. Hadházy később ki is lépett az LMP-ből.
A párt etikai bizottsága közben egy sor politikusnak fegyelmit adott, vagy eltiltotta őket a párttisztségektől: eltiltást kapott Hadházy Ákos, a Kunhalmi Ágnes javára visszalépő Kassai Dániel, Ungár Péter, de még Szél Bernadett, a párt társelnöke is. Végül eltiltották az eltiltásokat osztogató etikai bizottság elnökét, Moldován Lászlót is.
Ahogy azt a Magyar Narancs elsőként megírta, a kampány során Schmuck Erzsébet, az LMP kampányfőnöke többször is egyeztetett Schmidt Máriával, aki Schmuck elmondása szerint csak a fia, Ungár Péter mandátumáért aggódott, ezért le akarta beszélni az LMP-t a visszalépésekről.
Ungár Péterről közben azt is megírtuk, hogy kamera előtt vallotta be: úgy írt alá szerződést a pártot segítő tanácsadóval, Ron Werberrel, hogy erre semmilyen joga nem volt. Ron Werber egyébként azt állította, hogy a párt nem fizette ki őt, és szándékosan elszabotálta a választási kampányt.

Figyelmébe ajánljuk