Szélsőséges eseteket produkálhat a pedagógusoknál a béremelés

Belpol

Lehet olyan kezdő tanár, akinek akár 60 százalékkal emelkedhet a bére, olyan gyakornok, akinek a nettó fizetése magasabb lehet, mint a mestertanárnak, s olyan tanár is, akinek csökkenhet a keresete. A pedagógusbérek egyszerre összecsúszhatnak és széttarthatnak, miközben az érintettek január második felében sem tudják, mennyiért dolgoznak. Egy friss kormányrendelet pedig kiskapuk sokaság nyithatja meg.

Az elmúlt pénteken sok ezer iskolában szóbeli tájékoztatót tartottak a küszöbön álló pedagógusbér-emelésekről. A fővárosból, dunántúli és alföldi településekről szerzett információink szerint a felvilágosítás ellenére nem oszlott a köd, miközben minden érintettel aláíratták egy ívet, hogy meghallgatták és megértették a tájékoztatót. „Tragikomikus helyzet állt elő nálunk. A megfélemlített és rövid pórázon tartott intézményvezető nem mert kérdezni a tankerület megjelent vezetőjétől, ő pedig az általános tájékoztató után feltett konkrét kérdéseink egyikére sem tudott válaszolni. Lehangoltan jöttünk el” – mondta a Narancs.hu-nak egy alföldi megyeszékhely középiskolájában reáltárgyakat oktató, neve mellőzését kérő tanár.

Egy dunántúli gimnázium tanára arról beszélt portálunknak, hogy a beszámoló nagyjából annyiból állt: elmondták, amit egyébként már tudtak, hogy a gyakornok, a Pedagógus I., a Pedagógus II., a mestertanár és a kutatótanár kategóriában mennyi lesz a jövőbeli bér bruttó értékének alsó határa. Ezek összegszerűen a következők: 528 ezer, 538 ezer, 555 ezer, 630 ezer és 750 ezer forint. Kutatótanárból vidéki tankerületenként nagyon kevés van, a fővárosban sem sokkal több. Ám azt nem közölték, hogy adott esetben az alsó határtól mennyiben, milyen objektív és szubjektív szempontok alapján térhet el a fizetés, és mekkora pénzügyi keret van erre a tankerületeknek. Emellett szó sem esett arról, hogy jelenleg mindenkinek egyéni besorolású a bére, amely tartalmazza a pótlékokat is. Csupán annyi hangzott el, hogy a februári bértömeg 32,2 százalékkal lesz több, mint a tavaly novemberi. Annyival, amennyit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be tanári béremelésként a múlt év december 21-i nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Árnyalja a képet, hogy nemrégiben a Fidesz-KDNP-kormánnyal baráti viszonyt ápoló Nemzeti Pedagógus Kar közzétette, az egyes tanári kategóriákban mekkora béremelés várható ebben az évben. Ebből nem kevesebb derült ki, mint hogy a jelzett 32,2 százalékos emelkedés csak a gyakornok besorolású tanároknál valósul meg. A Pedagógus I.-ben 31,2, a Pedagógus II.-ben 29,2, a mestertanárok esetében 21,2, míg a kutatótanároknál 17,2 százalék. Ez a szórás is jól mutatja, hogy a pályán eltöltött évek ellenére sokkal inkább összezáródik a mezőny, míg a differenciális jóval kisebb teret kap. Egységes, közel egyharmados béremelésről pedig szó sincs.

Egyben a kellően át nem gondolt és ki nem érlelt rendszer arra is példát mutat, hogy egy gyakornok kategóriában lévő kezdő tanár, ha 25 év alatti, s erre sok példa lehet, nettóban többet kap, mint a pedagógus pályán 20-25 éve nagyon jó eredményekkel tanító mester kategóriájú kollégája. Ennek magyarázata abban áll, hogy aki 25 év alatti, annak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetnie, így a társadalombiztosítási (tb) járulék és a szociális hozzájárulási (szocho) adó megfizetése után bruttó 528 ezer forintos fizetéséből 431 ezer forint érkezik a számlájára. Míg a 630 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező mester kategóriás tanárnak csupán 419 ezer forint jár. Ő ugyanis megfizeti az szja-t. „Képzeljük el azt az esetet, hogy egy, az egyetemi tanulmányainak utolsó évét végző fiatal levelező tagozaton folytatja, abszolút zöldfülüként kerül az adott középiskolába, és mégis többet keres, mint az a kollégája, aki két évtizede ott van, jól tanít, szeretik és becsülik, mert minden a kisujjában van” – mondta a hangjában elképedéssel a Narancs.hu-nak egy tiszántúli iskola tanára.

A pedagógus hozzátette, ebben a rendszerben az is elképzelhető, hogy egy, a nyugdíjazás előtt álló mestertanár a mai besorolása és pótlékai miatt ma többet keres, mint az új bértábla alsó kategóriáját jelentő bruttó 630 ezer forint. Fizetése visszacsúszhat ide. Ez pedig azt jelentheti neki, hogy a „minden idők legnagyobb hazai pedagógus bérelemelése” közepette csökkenni fog a fizetése. Az érem másik oldala, hogy a ma kezdőként, így gyakornok kategóriában, rossz fizetési besorolásban dolgozó, hátrányos helyzetű térségben (plusz 20 százalék), egyetemi diplomával (plusz 2 százalék) és hiányszak miatt (fizika, matematika, kémia, biológia, plusz 4 százalék) anyagilag is előnyben részesített fiatal tanár bére az új fizetési határ miatt akár 60 százalékkal is emelkedhet.

A vázolt és a hazai tanári kar számára nem éppen megnyugtató képet azonban még tovább árnyalhatja, sőt ronthatja a múlt csütörtökön megjelent kormányrendelet. Ez a „tanárbéremeléshez szükséges egyes veszélyhelyzeti rendelkezésekről szól”. Lényege: a veszélyhelyzet ideje alatt a kormány eltérhet a pedagógusok új életpályájáról szóló tavaly elfogadott törvény egyes rendelkezéseitől. Ez elvben lehetőséget ad a pedagógusbér emelésének átmeneti átírására, de akár felfüggesztésére, vagy rengeteg olyan jogi, szabályozási és fizetési kiskaput nyithat meg, ami kedvezőtlen lehet a tanártársadalom számára. Az mindenestre nem igaz, hogy valamennyi tanárnak egységesen harmadával nő a keresete, jóllehet a kormány kommunikációja ezt a narratívát erősíti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.