Személyügyi és tárgyi krízis, amely a munkavégzést és a betegeket is veszélyezteti – Zacher Gábor is otthagyja a Honvédkórházat

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 31.

Belpol

Folytatódó botrány a Honvédkórházban.

Tegnap derült fény arra, hogy a Honvédkórházban 112 orvos mondott nemet az önkéntes túlmunkaszerződések elvállalására, miután az ezért adható juttatásokat megvonták. Ez komoly gondokat okoz, hiszen heti 60 helyett ezentúl 48 óra munkavégzést vállalnak az érintettek. Az ügy leginkább az aneszteziológus és traumatológus szakorvosokat érinti, de ma már Zacher Gábor is bejelentette felmondását, ezt a hvg.hu-val közölte.

Zacher a sürgősségi osztályt vezette a kórházban, amely az egyik legnagyobb forgalmú sürgősségi betegellátó intézmény az országban, évente több mint 80 000 beteget lát el. A toxikológus a döntését azzal indokolta, hogy olyan mértékű a személyügyi és a tárgyi krízis a kórházban, amely akadályozza a munkavégzést és a betegeket is veszélyeztetheti. „Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni” – mondta a lapnak.

Zacher azt is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy az elmúlt időszakban további 9 orvos adta be a felmondását.

A sürgősségi ellátás anomáliáiról korábban írtunk a Magyar Narancsban.

„Meddig kell még várni?” – Padlón a sürgősségi ellátás

Túlzsúfoltak a sürgősségi osztályok, ezt senki nem vitatja – az okokról már megoszlanak a vélemények. A sürgősségi osztályokról az elmúlt hónapokban jószerivel csak azt lehet hallani, hogy rengeteg a beteg, sokat kell várniuk, néha addig, amíg a kórház folyosóján össze nem esnek – a múlt év végén a Honvédkórházban egy ehhez köthető haláleset is történt.

Figyelmébe ajánljuk