Szépen hangzik, hogy mekkorát nőttek a magyar bérek, de ettől még mindig a nemzetközi statisztika végén kullogunk

  • narancs.hu
  • 2018. június 27.

Belpol

Sőt, az OECD-államok közül a mienknél csak Mexikóban rosszabbak a bérek.

Jól hangzó adat, hogy 2017-ben a magyar bérnövekedés 8,4 százalék volt, ennél csak az izlandiaknak ment jobban, ők ugyanis 10% fölött teljesítettek. Ám az se mindegy, hogy ki honnan indul és hova érkezik. A friss nemzetközi statisztikai adatsorok ennél sokkal kijózanítóbb képet mutatnak – írja az mfor.hu. A bérnövekedés ellenére – amely egyébként többnyire a minimálbér megemeléséből és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásából ered – még így sincsenek sehol a magyar fizetések: az OECD-államok sorában a sor végén kullogunk, nálunk rosszabb helyzet csak Mexikóban van.

A régiós eredményektől egyre kevésbé vagyunk elmaradva: a szlovák átlagtól a tavalyi 13%-hoz képest most „csak” 7,2 százalék választ el minket, a csehek átlagához képest 11, a lengyelhez pedig 16,5 százalék hiányzik. Ha a bérnövekedés üteme marad, pár éven belül beérhetjük őket. Persze a régió itt Szlovákiát, Csehországot, Lengyelországot jelenti; a szomszédos Ausztriában, ahol, mint híresztelik azt kormányközelben, nyilván súlyosan rossz a helyzet, még mindig kétszer annyit keresnek átlagosan, mint Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.