Szijjártó: 150 millió szájmaszkot és 10 ezer lélegeztetőgépet vett a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Belpol

A külügyminiszter értékelése szerint Magyarország sikerrel zárta a koronavírus-járvány elleni harc első szakaszát.

Több mint 150 millió maszkot, 70 millió védőruhát, tízezer lélegeztetőgépet szerzett be a magyar kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszában – jelentette ki Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában.

A külügyminiszter értékelése szerint Magyarország sikerrel zárta a koronavírus-járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszát. A válság megmutatta, miben kell előrelépnie, mit kell másként csinálnia Európának, például stratégiai ágazatokban nem lehet kiszolgáltatott egy külső szereplőnek. Szerinte az ország időben lépett, és miközben beszerezte a szükséges védőeszközöket Kínából, az itthoni gyártókapacitásokat is felépítette

A külügyminiszter annak a véleményének is hangot adot,, miszerint csak akkor lehet felelősséggel folytatni a korlátozó intézkedések feloldását, ha közben az egészségügyi kapacitásokat úgy alakítják, hogy egy esetleges második hullám idején is felkészültek legyenek.
A járvány nemcsak az emberek életét, egészségét, hanem a munkahelyét is veszélybe sodorta, ezért legalább annyi új munkahelyet kell teremteni, mint amennyit a válság tönkretesz.

Nagy vita van most a gazdaságpolitikai eszközökről, a spekulánsok is előkerülnek, javaslatokat tesznek az eladósításra és kiszolgáltatottságra, de "mi nem adjuk spekulánsok kezére az országot", megvédjük a magyarokat, a gazdaságot és azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz év alatt közösen elértünk – hangoztatta.

Kiemelte: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet Magyarország a saját javára fogja fordítani. Miközben a világgazdaságból sorra érkeznek a negatív hírek, Magyarországon 806 vállalat kormányzati segítséggel 377 milliárd forint beruházást hajt végre az elkövetkező hónapokban, ami minden megyét érint.

Az elmúlt időben elképesztő támadásokkal kellett szembenézni itthon és külföldön egyaránt. A bírálóknak a kormány és a védekezés gyengítése, a politikai haszonszerzés járt a fejében. Ugyan az ellenzék dolga a kritizálás és a kormány támadása, de kellene lennie egy határnak, például hogy emberéletekkel nem szórakoznak, a mentők iránti bizalmat nem ássák alá – vélte. Hozzátette: ezt a határvonalat azonban átlépték.

A kormány köszönetét fejezi ki minden embernek, akinek fegyelmezettsége nélkül nem lehetett volna sikeres a védekezés első szakasza. Sikerült megakadályozni, hogy a tömeges fertőzések szakaszába lépjen a járvány, sikerült kontroll alatt tartani a terjedését és viszonylag alacsonyan tartani a fertőzöttek számát – közölte. Hozzátette: köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat, tanárokat, a közszolgáltatásokat működtetőket, rendőröket, tűzoltókat.

Neked ajánljuk