Szijjártó a CNN-nek: a civil szervezetektől kell megvédeni a gyerekeket

  • narancs.hu
  • 2021.07.14 09:04

Belpol

Az meg fake news, hogy az új törvény összemossa a pedofíliát a homoszexualitással.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a CNN hírtelevíziónak a jelentős nemzetközi botrányt és hazai tiltakozást kiváltó homofób törvénnyel kapcsolatban. Emlékezetes, hogy a kormány szerint többek között az EU-s helyreállítási terv elfogadását is a homofób törvény miatt blokkolja Brüsszel.

A magyar tárcavezetőt kedd este Bianna Golodryga kérdezte az Amanpour című műsorban. Golodryga párhuzamot vont a magyar és az orosz homofób törvény között, amire Szijjártó kijelentette, hogy ő nem Oroszországot képviseli, és fogalma sincs az ottani szabályozásról, ami mellesleg nem is érdekli. A magyar törvény kapcsán az itthon is bevett érvelési formulának megfelelően elmondta a miniszter, hogy az kizárólag a tizennyolc éven aluliakra vonatkozik, nem keveri össze a pedofíliát a homoszexualitással, de mindkettőről beszél. Ugyanakkor – jelentette ki Szijjártó – a magyar alaptörvény kifejezetten megtiltja, hogy bárkit is a szexuális orientációja miatt diszkrimináljanak.  

 

Arra viszont nem válaszolt a miniszter, hogy gyermekpszichológus szakértőket bevontak-e a törvény előkészítésébe, helyette arról kezdett beszélni, hogy a saját tapasztalata az a gyermekeivel kapcsolatban, hogy szülőként ő bármilyen civil szervezetnél vagy intézménynél jobban ismeri őket, ezért sokkal jobb, ha ő maga dönthet a gyerekek szexuális neveléséről.

A civil szervezetekről egyébként sem lehet tudni, tette hozzá Szijjártó, hogy ki finanszírozza őket és mi a céljuk.

Szijjártó végül azzal zárta megszólalását, hogy lényege szerint a törvény segítségével azt szeretnék elkerülni, hogy LGBTQI aktivisták jelenjenek meg az óvodákban és az iskolákban, és ott a nézeteiket terjesszék a gyerekek között. Szijjártó ezzel gyakorlatilag szó szerint megismételte Orbán Viktor álláspontját, aki Belgrádban nyilatkozta azt a sajtónak, hogy „Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket engedjük be az iskolákba és az óvodákba. Magyarország ezt nem akarja. A vita arról szól, hogy ki dönt arról, hogyan neveljük a gyerekeket.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.