Szijjártó kirúgást ígért azoknak, akik home office-ban szerettek volna maradni a járvány alatt

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 26.

Belpol

"Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk" - mondta.

A szerdai nagyköveti értekezleten értékelte a járványhelyzet alatti minisztériumi munkát Szijjártó Péter - írja a 444.hu.

Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. Érdekes módon egyetlen egy név felírására sem került sor ezekre a listákra” - idézik Szijjártó Pétert, akiről épp az elmúlt héten derült ki, hogy Szíjj László luxusjachtjáról dolgozva intézte a fehérorosz egyeztetéseket. Persze eközben igyekezte fenntartani a munka látszatát, hiszen Facebook-oldalára olyan képeket töltöttek fel, mintha épp az irodájában csücsülne.

Úgy tűnik azonban, hogy Szijjártó már kevéssé volt megértő azokkal szemben, akik a járvány alatt szerettek volna otthonról dolgozni. A közigazgatásban dolgozók több szakszervezete még márciusban közös nyilatkozatban kérte ugyanis Orbán Viktort, hogy a koronavírus-járvány alatt „a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”.

Szijjártó beszédéből kiderült azonban, hogy az otthoni munkavégzést kérőkkel szemben nem volt szándéka semmiféle rugalmasságra:

Senkit sem küldtünk home office-ba, a főosztályvezetők és a helyettes államtitkárok jó helyzetfelismeréssel azt gondolták, hogy mindenkinek a munkájára szükség van nehéz időszakban is és a helyszínen is. Tehát ezért azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem."

Emellett kiemelte azt is: "Külpolitikát csinálni felelősség, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozni különleges felelősség, amely nem csak a jó időkben, hanem a rossz időkben is feldaatokat jelent. És aki ezt nem vállalja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is.

Persze arra nem derült fény, hogy külpolitikát csinálni vélhetően éppen egy közbeszerzéseket sűrűn nyerő vállalkozó luxusjachtján való üdülés közben mennyire fedi a különleges felelősség fogalmát.


Figyelmébe ajánljuk