Szijjártó Péter szerint „nemzeti érdekünk” együttműködni az oroszokkal

  • narancs.hu
  • 2023. július 5.

Belpol

A külügyminiszter szerint minden területen együtt kell működni az oroszokkal, amit nem tiltanak a szankciók. Most épp az orosz egészségügyi minisztert fogadta Budapesten.

Szijjártó Péter külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel szerdán Budapesten, ahol a magyar-orosz egészségügyi együttműködésekről, az Oroszországból érkező földgáz és kőolajszállításokró és Paks II.-ről volt szó.

Az eseményen Szijjártó elmondta, hogy az ország fenntartja az együttműködést azokon a területeken Oroszországgal, amiket nem korlátoznak a szankciók. „Ez a nemzeti érdekünk, és ez a magyar emberek érdeke is” – mondta.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó arról is hírt adott, hogy megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, ahogy a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.

Az is elhangzott, hogy idén eddig 2,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett a Gazpromtól. 

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kezet fog a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 5-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

 

Szijjártó örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minden eddiginél több orosz diák, idén 698 fő jön Magyarországra tanulni. Arról nem esett szó, hogy ez a KGST-s múltú, moszkvai központú tudományos kutatási intézet budapesti letelepedésénekis köszönhető-e.

Murasko arról beszélt, hogy a két ország között nagyszerű az együttműködés a gyógyszeripar és az onkológia terület. A rákbetegségek gyógyításával kapcsolatos együttműködés érdekében az orosz miniszter Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozni fog.

Miközben a sajtótájékoztatón nem hangzott el, hogy Oroszország éppen háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában, az azért belefért a sajtótájékoztatóba, hogy Ukrajnában rendszerszerűen vágták vissza a magyarok jogait 2015-től. Szijjártó azt is elmondta, hogy Magyarország addig blokkolja a fegyverszállításokat Ukrajnába, amíg nem kerül le az OTP a háború nemzetközi szponzorainak listájáról Ukrajnában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk