Szijjártó szerint „történelmi tapasztalataink” miatt, pragmatikusan haverkodunk az oroszokkal

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 6.

Belpol

Visszautasítja, hogy ez túlzott oroszbarátság lenne.

Magyarország soha nem bontotta meg az EU egységét, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a történelmi tapasztalataiból adódó pragmatikus álláspontja miatt túlzott oroszbarátsággal vádolják – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden a Phoenix német közszolgálati televíziónak.

Ez a kettős mérce megnyilvánulása – tette hozzá, megjegyezve, hogy a szankciók közepette „a felszín alatt” nagyon szoros kapcsolatok épültek ki német és orosz vállalkozások között.

Megjegyezte, sok közös pont van Magyarország és Németország közt a migrációs válság megítélésében, de Magyarország elutasítja a kötelező elosztást, és nem enged abból, hogy a biztonság a legfontosabb.

Szijjártó Heiko Maas német külügyminiszterrel

Szijjártó Heiko Maas német külügyminiszterrel

Fotó: Hayoung Jeon/MTI/EPA

Hangsúlyozta, hogy Magyarország elutasítja a szolidaritás fogalmának „szelektív, diszkriminatív” értelmezését, és nem tudja elfogadni azt a nézetet, amely szerint a határok védelme nem a szolidaritás kifejezése.

Magyarország minden rendelkezésre álló eszközzel és hatalmas anyagi ráfordítással védi határát, hogy ne vándoroljanak be tömegek illegálisan, és ezzel Németországot, Ausztriát és a skandináv országokat is védi. Akik illegálisan próbálnak átlépni a magyar határon, mindazok 90 százaléka valójában Németországba akar eljutni – emelte ki a miniszter.

Nem szabad megengedni, hogy a biztonság szempontja háttérbe szoruljon, és soha nem lehet elérni a menekültek kötelező elosztását tartalmazó megállapodást, mert Magyarország ezt elutasítja – mondta Szijjártó Péter az interjúban, amelyből a Phoenix késő esti adásában sugároztak részleteket.

A televízió portáljáról teljes egészében elérhető interjúban a „Stop Soros” törvénytervezettel kapcsolatban kiemelte, hogy számolnia kell a következményekkel annak, aki megsérti a magyar nemzetbiztonsági érdekeket. Számolnia kell a következményekkel azoknak a szervezeteknek is, amelyek támogatják a határok megsértését és az illegális migrációt, vagy megpróbálnak menedékjoghoz juttatni olyan embereket, akik nem jogosultak erre – mondta Szijjártó Péter.

Figyelmébe ajánljuk