Szijjártó: új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében

  • narancs.hu
  • 2022. március 21.

Belpol

Mostantól még keményebben kell fellépnünk biztonságunk érdekében. Újabb Oroszországot érintő szankciókról tárgyaltak a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésen.

Szijjártó Péter külügyminiszter a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés után tartott online tájékoztatást, ennek során elmondta, ma nem döntöttek „újabb szankciós intézkedésekről, azonban látszik, hogy új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért az elkövetkezendő időszakban még keményebben és még egyértelműbben kell fellépünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és biztonság magyarországi garantálása érdekében”.

Az új dimenzióról azt mondta, 

„egyre erőteljesebbek azok a javaslatok, amelyek egy repülésmentes övezet létrehozásáról szólnak Ukrajna fölött, és megint más tagországok egyre erősebben javasolják azt, hogy legyen szárazföldi misszió, ezt békefenntartásnak nevezik,

ami szintén az elkövetkezendő időszakban jelenjen meg Ukrajnában”. 

A miniszter szerint ez egy új háborús kockázat, mert a repüléstilalmi övezet „légi háborút jelent”, és ezt „Magyarországnak el kell kerülni”.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a hétfői tanácsülésen „ismét hangsúlyosan merült fel, hogy az Oroszországból Európába történő energiaszállításokat az elkövetkezendő időszakban szankcionálni kellene”. Elmondása szerint „a tagországok egy jól meghatározható köre képviseli kezdeményező módon ezt az álláspontot, a tagországok egy része kevésbé kezdeményezően, de támogatóan viszonyul ehhez, és vannak olyan tagországok, ehhez tartozunk mi is, akik egyértelműen vörös vonalként kezeljük az energiaszállításokkal szembeni szankciókat”.

Élőben Brüsszelből - Új dimenzió a háborús kockázatban

Élőben Brüsszelből - Új dimenzió a háborús kockázatban

Posted by Szijjártó Péter on Monday, March 21, 2022

Mint mondta, „az energiaellátás nem filozófiai kérdés, nem egy ideológiai kérdés, hanem kőkemény fizikai és matematikai kérdés”. Szerinte „ha racionálisan nézzük ezt a kérdést, az elkövetkezendő egy-két évben sem reális, hogy az Oroszországból származó energiahordozókat vissza lehetne szorítani”. Hozzátette, „nemcsak a szokásos körből kaptunk támogatást”, hanem „váratlan helyekről is”, de azt, hogy melyek a támogató országok, azt nem fejtette ki.

Szijjártó ismét kiemelte, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, de „nem blokkoljuk, hogy az uniós tagállamok még több fegyvert szállítsanak”.

(Facebook/Szijjártó Péter)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk