Tarlós szerint teljes káosz jön, ha Karácsony nyer

 • MTI/narancs.hu
 • 2019. október 12.

Belpol

A főpolgármester sajtótájékoztatóval zárta kampányát, és nem hagyta ki, hogy "alkalmatlannak" minősítse kihívóját.

A vasárnapi főpolgármester-választás tétje, hogy a főváros határozott kezekben marad-e, vagy eluralkodik benne a tétova káosz - jelentette ki Tarlós István, a második ciklusát töltő  főpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje szombaton kampányzáró sajtótájékoztatóján Budapesten.

Tarlós újbóli megválasztása esetén Budapestnek "békét, nyugalmat" ígér, és - mint mondta - nem háborúskodást, mint Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki szerinte teljesíthetetlen ígéreteket tett a kampányban.

Tarlós István a kampányzáró sajtótájékoztatón

Tarlós István a kampányzáró sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

"Én nyugalmat és eredményeket szeretnék biztosítani a városnak" - fogalmazott rámutatva arra, ehhez úgy kell küzdeni, hogy nem szabad eleve kizárni a konszenzus esélyét a kormánnyal.

Tarlós István kiemelte: a kormánnyal szemben nem csak lehet, hanem kell is állást foglalni, amit számos alkalommal meg is tett, amikor szükséges volt, de az együttműködés reális esélyét is meg kell őrizni, mert "a világon nincs olyan kormány, amelyik hiába nyitott rá, együtt tudna működni egy zsigerből ellenséges, örökösen fenyegetőző, gyűlölködő városvezetéssel". "Budapest öt éve a tét, nem pedig egy tétova ember vágyálmai" - jelentette ki Tarlós István.

Márpedig Borkainak le kell mondania

Tarlós István a kampányról szólva úgy fogalmazott: "ez egy szennyes kampány volt. A Borkai-ügyről szólva azt mondta: abban elsőként szólalt meg, és ma is az a határozott álláspontja, hogy ami Borkai Zsolt győri polgármester tett, az "védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan". Borkai Zsoltnak le kellett volna mondania - jelentette ki.

Replika

Ezt követően a regnáló főpolgármester szinte végig azokkal az ígéretekkel foglalkozott, amiket Karácsony tett a kampányban.

 • A Főkert vezetőjének tájékoztatása szerint az évi tizenötezer fa ültetéséről szóló ellenzéki ígéret négymilliárd forintos forrást igényelne. Továbbá Karácsony Gergely ígéretének teljesítéséhez 150 fős létszámbővítésre is szükség lenne.
 • Karácsony által az időseknek fűtési támogatásként ígért húszezer forint és az általa elképzelt diákok ingyenes közlekedése összességében 17-21 milliárd forint működési többletköltséget jelentene - közölte Tarlós.
 • Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azon ígéretére reagálva, hogy amíg nincs minden kerületben CT, addig nem épül új stadion, Tarlós István azt kérdezte: "miért kell szembeállítani a sportot és az egészségügyet, amelyek ráadásul össze is függnek?" Erre semmi szükség nincs, ez nem csak uszítás, hanem dilettantizmus is - tette hozzá.
 • A patkányügyben ellenzéki kezdeményezésre szombat estére összehívott rendkívüli Fővárosi Közgyűlésről szólva elmondta, azon nem vesz részt, mert a Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztésben foglalt állítások valótlanok, az arra alapozott határozati javaslatok értelmezhetetlenek, "maga a javaslat, pedig jogszerűtlen".
 • Tarlós István arra az ellenzéki állításra, hogy ő a Fidesz bábja, ezt mondta: "Ez a báb tiltotta be a Red Bull-t, ez a báb akadályozta meg az úttörő stadion átépítését, a Margitszigeten a kilenc emeletes teniszstadion felépítését, és ez a báb érte el a 15 pontos megállapodásban foglaltakat a miniszterelnökkel".

170 ígéret

Tarlós István elmondta, ő a munkájával és előkészített ígéretekkel kampányol, és elmondta: 170 megvalósított számoltak már be,

 • ezek között szerepel a 4-es metró befejezése,
 • a 3-as metró szerelvényeinek és a folyamatban lévő infrastruktúrájának a felújítása,
 • a BKV-járművek nagyarányú cseréje,
 • 400 kilométer csatorna,
 • 35 kilométer kerékpárút építése,
 • a Széll Kálmán tér és hét fürdő, közel 50 köztér felújítása,
 • valamint a budai fonódó villamos megvalósítása.
 • Továbbá megemlítette még az 1-es és a 3-as villamosvonal meghosszabbítását, az árvízvédelem és faültetéseket.

Az előkészített projektek között sorolta a Lánchíd és környékének felújítását, a 3-as metró utólagos klimatizálását, a Blaha Lujza és a Széna tér felújítását, a kerékpáros fejlesztéseket, az elektronikus jegyrendszer projektjének befejezését, a ferihegyi gyorsforgalmi út újjáépítését, valamint a Városháza épületének felújítását.

 

Karácsony Gergely kampányzáróján korábban azt mondta: az ellenzék vasárnap visszaveszi Budapestet azoktól a kiváltásgosoktól, akik úgy tekintenek a fővárosra és úgy beszélnek a közpénzről, mintha az a sajátjuk lenne.

Karácsony: „Visszavesszük a várost azoktól, akik úgy tekintenek rá, mintha a sajátjuk lenne"

Kampányzárót tartott az ellenzék. Az ellenzék vasárnap visszaveszi Budapestet azoktól a kiváltásgosoktól, akik úgy tekintenek a fővárosra és úgy beszélnek a közpénzről, mintha az a sajátjuk lenne - jelentette ki Karácsony Gergely szombaton, a XV. kerületi ellenzék kampányzáró rendezvényén.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.