Csatasorba állítaná a Szuverenitásvédelmi Hivatal a hatóságokat

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Belpol

A NAV-ot, a NAIH-t, az NMHH-t, és az MNB-t is megkereste együttműködés reményében a Lánczi Tamás vezette szervezet, hogy segítsék őket a harcban. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Nemzeti Adatvédelmi és Informáciszabadság Hatóság (NAIH), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pozitívan reagált a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) információgyűjtésre vonatkozó kérésére – számolt be az Átlátszó kiperet iratok alapján. A Magyar Könyvvizsgáló Kamara, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara viszont titoktartási kötelezettségükre hivatkozva elutasították az SZH megkeresését. 

A portál úgy véli a megszerzett dokumentumok alapján, hogy a hivatal az állami intézményekhez és köztestületekhez intézett kérései túlterjeszkedni látszanak a szervezet törvényi felhatalmazásán. A jegybanktól például azt kérte az SZH, hogy

kapjon a jövőben a „szuverenitásvédelmi törvény szemszögéből megalkotott” kimutatásokat, „amelyek alkalmasak a projekt cégek és ad-hoc, magánszemélyekre vonatkozó, a szuverenitásvédelmi törvényben foglalt tényállás kimerítésére”. 

Matolcsy György jegybankelnök a megkeresésre érkező válaszlevelében uralt arra, hogy lesz együttműködési megállapodás a szervezetek között.

Az SZH a NAIH-tól azt kérte, hogy a hivatalhoz érkező, szuverenitását sértő vagy veszélyeztető tevékenységekkel kapcsolatos bejelentéseket „haladéktalanul” továbbítsák feléjük. A NAIH továbbította is az általa indított vizsgálatokról, illetve az SZH kérésére egy kapcsolattartó kijelölése is megtörténhet, akinek „hatáskörébe tartozik a szuverenitás védelemmel kapcsolatos adatok gyűjtése és az arról történő tájékoztatás”. Az NMHH-tól is hasonlót kért az SZH, tehát náluk is legyen felelőse az adatk gyűjtésének és továbbításának, illetve az egyik főosztály készítsen elemzéseket „a nemzeti szuverenitást sértő tartalmak megjelenéséről”. 

 

A NAV-nak az SZH kérése értelmében dokumentálni kell az „operatív elemző-értékelő” (vagyi bűnügyi, fedett hírszerzési) tevékenysége során észlelt, „szuverenitást sértő vagy veszélyeztető tevékenységgel kapcsolatos” információkat, és ezeket haladéktalanul át kell adnia a „társszervek” részére. A szervek közötti együttműködés kialakítása folyamatban van.

A könyvvizsgálóktól és az ügyvédektől is azt kérte volna a hivatal egyebek mellett, hogy vizsgálják a szuverenitásvédelmi törvénybe ütköző magatartásokat, de a két kamara a kérést titoktartási kötelezettségükre hivatkozva visszautasította.

A portál szerint az SZH által megfogalmazott kéréseivel túlterjeszkedni látszik törvényi meghatalmazásán, mert egyrészt kötelezi más állami szerveket, hogy tájékoztatást adjanak, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a megállapodások mentén a feladatai ellátásához szükséges tájékoztatást kapjon. A törvény pedig nem rendelkezik arról, hogy állami szervek információgyűjtést végezzenek az SZH kérésére.

Mint ismert, az Áltátszó és a Transparency International Magyarország (TI) ellen indított először vizsgálatot az SZH, ami „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységgel” indokoltak. Az Átlátszó szerint azonban az ilyen tevékenység pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, ilyet pedig nem folytatnak. Az SZH ezt nem fogadta el, viszont az Átlátszó tartja magát ehhez, és nem működik együtt.

A témában a Magyar Narancs a közelmúltban készített interjút Bodoky Tamással, az Átlátszó főszerkesztőjével és Martin József Péterrel, a TI ügyvezető igazgatójával. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk