TASZ: Másodszor is elkaszálta a Kúria a kormány ötödik népszavazási kérdését

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Belpol

Arról szólt volna, hogy a kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Ez már a Kúria szerint is értelmetlen.

Szerdán ismét döntött a Kúria kormány ötödik népszavazási kérdésének ügyében, ami arról szól, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések - közölte Facebook-oldalán a TASZ.

A posztban emlékeztetnek: korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani. A döntés azonban eddig nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, mondván, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult.

A Kúria viszont szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető.

Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé.

A Kúria döntése ezzel szemben világos, a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani.

"Szerintünk a többi négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért civil partnereinkkel együtt mindenkit arra biztatunk, hogy szavazzon érvénytelenül" - teszi hozzá a TASZ.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk