TASZ: Nem a tüntetők, a rendőrök követtek el súlyos erőszakot

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Belpol

Aránytalan volt a hatóság reakciója a civil szervezet szerint. 

„Sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a tüntetést. A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetéssel kapcsolatban, akár be van jelentve, akár nincs: biztosítania kell” – írja állásfoglalásában a TASZ a szerdai tüntetéssel kapcsolatban. 

A civil szervezet szerint a bejelentés elmaradása mindössze annak az egyetlen személynek a szabálysértési felelősségét alapozza meg, akinek szervezőként be kellett volna jelentenie a tüntetést. A dühös, olykor trágár rigmusok pedig teljesen természetes velejárói a tiltakozásoknak, különösen, ha a tiltakozásokra cinikus közöny a válasz.

A TASZ szerint a rendőrök berántottak pár embert a kordonsor mögé, és hátul a földre teperve megbilincselték őket. Később maszkviselés miatt igazoltattak diákokat, azon az alapon, hogy a gyülekezési törvény tiltja a maszkviselést, pedig itt a tüntetők a könnygáz elleni védekezésül takarták el az arcukat. Az igazoltatás azért is önkényes volt, mert csupán néhány, véletlenszerűen kiválasztott embert emeltek ki a tömegből valószínűleg azért, hogy megfélemlítsék a tüntetőket.

Összesen öt embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak miatt. Közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével, tehát egy sokkal kevésbé súlyos bűncselekményért, aminek a TASZ szerint legfeljebb szabálysértésnek kellene lennie. „Sőt, azt a fiatalkorút, akinek közelről a fejére fújták a könnygázt, és akit a legdurvább erőszakkal tepertek le és billincseltek meg, gyanúsítás nélkül engedték el. Neki előállítása egész ideje alatt nem engedték meg azt sem, hogy találkozzon a szüleivel” – fogalmaz a közlemény. 

„Mindebből az látszik, hogy igazán súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők. Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le”.

A kordondöntés megalapozhatta volna ugyan az oszlatást, de mivel nem a rendőrökre támadtak a tüntetők, a reakció így is aránytalan volt: nagyrészt fiatalokból álló tüntetőkkel szemben alkalmazott azonnal könnygázt és tonfát a rendőrség. Pedig nem érte váratlanul a rendőröket a tiltakozók indulata, egy ilyen helyzetben az erre kiképzett, elvileg professzionálisan felkészített rendőrségnek kellett volna észnél lennie, nem utólag hibáztatnia a nagyon is jogos indulattól fűtött diákokat, írja közleményében a TASZ. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk