Orbán engedélye kellett a home office-hoz az államigazgatásban

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Belpol

Ha valakivel már korábban erről megegyeztek, akkor is utólagos jóváhagyást kellett beszerezni. 

Orbán Viktor kormányfő engedélye nélkül senki sem dolgozhatott otthonról a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint az állam többségi tulajdonában lévő cégeknél – derült ki egy 2022-ben kiadott, úgynevezett 4000-es kormányhatározatból.

Az rtl.hu cikke szerint ezek a döntések (amelyek onnan kapták a nevüket, hogy az iktatási számuk négyjegyű és 4-essel kezdődik) ugyan nem titkosak, de a tartalmukat nem teszik közzé. A határozatok szövegét csak adatigénylés után és személyes iratbetekintéssel lehet megismerni, pedig a bennük lévő – általában munkaügyi – döntések több tízezer állami foglalkoztatottat érintenek. Nagyjából 30 ezren dolgoznak ugyanis a központi közigazgatásban (minisztériumokban, országos hivatalokban, szervezetekben), és körülbelül 31 ezren a területi közigazgatásban (például a kormányhivatalokban, tankerületekben).

Az rtl.hu által megismert 2022-es kormányhatározat szerint

csak akkor lehetett olyan megállapodást és munkaszerződést kötni, amely otthoni munkavégzést eredményezett, ha a miniszterelnök ezt előzetesen engedélyezte. 

Ha pedig valakinél már korábban életbe lépett a home office-t lehetővé tevő egyezség, akkor utólag be kellett szerezni Orbán Viktor jóváhagyását.

Már az engedély igényléséhez is igen magas szintű döntéshozatalra volt szükség, ezt ugyanis az illetékes miniszternek kellett kezdeményeznie attól függően, hogy hová tartozik az állami cég vagy közigazgatási szerv, írja az rtl.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk