Tompos Márton: Azt hallottam, „vegyétek ki”, majd egy készenlétis térde volt a hátamban

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Belpol

A képviselő szerint a tegnapi tüntetés miatti előállításáról nem készült jegyzőkönyv. A Momentum panaszt tesz. 

„Tegnap a hatalom megmutatta a valódi harcát” – mondta Gelencsér Ferenc a Momentum Mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit azután tartottak, hogy a párt politikusát, Tompos Mártont a szerda esti tüntetés során a rendőrök előállították

Gelencsér szerint az állampárt és Orbán Viktor megmutatta, mit jelent számára a családvédelem, a gyerekvédelem. „Karhatalmistákkal verette a 16-17 éves diákokat”,

akik egy jobb oktatási rendszerért tüntettek. Könnygázzal fújatta a fiatalkorú tüntetőket, ezzel akár látáskárosodást okozhatnak. „Ezt gondolja a kormány a fiatalokról, oktatásról, jövőről” – fogalmazott. 

A párt politikusai hajnali 4-ig voltak a Gyorskocsi utcában, ugyanis több fiatalt előállítottak, a szülők nem tudtak róluk semmit. A pártelnök megköszönte az Egységes Diákfront munkáját, hogy segítette az elfogott diákokat azonosítani, valamint a TASZ segítségét a jogi képviseletethez. 

Mint mondta, nem engedték be az országgyűlési képviselőket a Gyorskocsi utcába, amit azzal indokoltak, hogy épületbiztonsági okokat sértenének meg, de ami ennél is felháborítóbb szerinte, hogy az ügyvédeket és a szülőket sem engedték be, akik így öt órán keresztül vártak. A kordon a hatalom, a jogállam hiányának, valamint az inflációnak a szimbólumá vált, ugyanis egyre nehezebb Magyarországon pedagógusként, rendőrként és ápolóként megélni, a diákok ez ellen tüntettek szerda este

A sajtótájékoztatón Tompos Márton arról beszélt, legélénkebb emléke, hogy azt hallja: „vegyétek ki”, majd három perccel később egy készenlétis rendőrnek a térdét érezte a hátában. Ezt követően bilincselték, majd gyorskötözővel kötözték meg a kezeit, betették a rabszállítóba és irány a Gyorskocsi utca. Állítja, jegyzőkönyvet nem vettek fel, bizonyítékok bemutatása nem történt meg. 

Három óra elteltével jött be hozzá egy tiszt, aki azt mondta, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint tiltott gyűlésen való részvétel a gyanú ellene. Miközben Tompos szerint ő se rendőrhöz, se kordonhoz nem ért egyáltalán, csakis egy dolgot csinált, méghozzá egy könnygázzal arcon fújt srácon próbált segíteni, akit eközben hátulról ütöttek – ki akarta őt rángatni. 

Tompos szerint miután bevitték, senkinek nem volt fogalma arról, hogy most mi lesz. A készenlétis rendőröket Kaposvárról vezényelték fel, akik tegnap este már hazamehettek. „Ebben az országban élünk, ez ellen a káosz ellen tüntetnek a diákok.” Azt mondta, nem tudja, hogy lesz-e eljárás, nem is érdekli, panaszt fognak tenni, hogy az állítólagos vádak alapjan megbilincselték, illetve bevitték. „Embertelen, így akarunk bánni a saját fiataljainkkal?” – fogalmazott. 

A Momentum sajtótájékoztatóját itt lehet megtekinteni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk