Távozó izraeli nagykövet: „Óvatosnak kell lennünk bizonyos emlékek felidézésével”

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 13.

Belpol

Yossi Amrani magyarországi munkája során többször kritizálta a kormányt.

Izrael leköszönő nagykövete többször jelezte a nyilvánosság előtt, hogy ami Magyarországon megy, az nem mindig kóser. Tette ezt akkor, amikor Orbán Viktor „kivételes vezetőként” emlegette Horthy Miklóst, illetve közleményben bírálta a Soros ellen uszító kormányzati kampányt is.

„A Horthyról tett nyilatkozatom nem mond ellent a magyar kormány azon igyekezetének, hogy segítse a zsidó közélet fellendítését. Az élet nem fekete-fehér. Ismerve és megértve történelmi szerepét a modern Magyarországon, ugyanakkor – és ezt Orbán miniszterelnök úrtól és más vezetőktől is hallottuk – senki nem felejti el magyar állampolgárok ellen elkövetett bűneit” – reagált korábbi bírálatával kapcsolatban Yossi Amrani a neokohn.hu-nak adott interjújában.

A lap Sorossal kapcsolatos kormányzati kampányról is kérdezte a nagykövetet, aki 2017-ben hivatalos közleményben azt állította, hogy a Soros-plakátkampány „szomorú emlékeket idéz fel” illetve „gyűlöletet és félelmet szít”. Később az izraeli külügy visszavonta ezt a nyilatkozatot, ekkor Amrani felajánlotta lemondását, végül erre nem került sor. Az állásfoglalásomat pontosították, de az üzenet egyértelmű volt: mindannyiunknak nagyon óvatosnak kell lennünk bizonyos emlékek felidézésével. Örülök, hogy később visszavonták ezt a kampányt, és remélem, a jövőben a hatalmon lévők érzékenyebbek lesznek erre a kérdésre. Ez volt a célom, amikor kiadtam a közleményt, és emellett állok ki” – emlékezett vissza az esetre Amrani.

Figyelmébe ajánljuk