Telex: Maga Orbán is nehezményezte Rogán feleségének földügyletét

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

Értesülések szerint határozottan kérte Rogánt, hogy állítsa le a vásárlást.

Rogán Antal feleségének, Rogán Barbarának és családjának a földvásárlási (majd földnemvásárlási) ügylete komoly sajtóvisszhangot váltott ki, majd egy érdekes fordulattal, tíz nap hallgatás után kabinetminiszter azzal zárta le az ügyet, hogy a vásárlás nem is valósult meg, nincs min csámcsogni.

A Telex utánajárt, hogy vajon hogyan is törénhetett a nagyvolumenű, 1,6 milliárdos földvásárlás meghiúsulása. A hivatalos verzió szerint a a vásárlásra a felek nem kapták meg a hatósági engedélyt.

A Telex szerint ennek erősen köze lehet ahhoz, hogy - két egymástól független, köztük egy kormányzati forrás szerint - maga Orbán Viktor is ellenezte az ügyeletet.  

Ahogy írják, a források szerint a Karmelitában is felháborodást keltett Rogán Antal újdonsült nejének tervezett földvásárlása. Információik szerint "a miniszterelnök az első hírek megjelenése után határozottan megkérte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy bármilyen úton, de állítsa le, csinálja vissza az 1022 hektáros föld megvásárlásának folyamatát, amelyben a felek (Rogán új felesége és két családtagja) adásvételi szerződést is kötöttek".

A Telex információi szerint Rogán a földvásárlás leállítása érdekében két minisztertársától is próbált segítséget kérni. A cél az volt, hogy a hatóságok akasszák meg az ügyletet, és ne a miniszter családjának kelljen kihátrálnia. Végül így is történt: hatósági oldalon a területileg illetékes agrárkamara illetve a kormányhivatal állíthatta le a folyamatot, a kormányzati forrás szerint Gulyás Gergely miniszter közbenjárása után. (Hozzáteszik, hogy  a szerződésben található formai kivetnivalók miatt simán is el lehetett volna azt utasítani.)

A cikk szerint Gulyás mellett Nagy István agrárminisztertől próbált Rogán segítséget kérni, megkeresésükre azonban mindketten cáfolták azt, hogy erről az ügyről beszéltek volna Rogán Antallal.

A cikk megemlíti, hogy Orbán Viktortól is megkérdezték, megkérte-e Rogánt a földvásárlás leállítására. Erre -  a szokásoktól eltérően - Havasi Bertalan sajtófőnöktől nagyon gyorsan érkezett válasz:  „Tisztelt Szerkesztő Úr! Az ön kérdése is ostobaság. A miniszterelnök ilyen kérdésekkel nem foglalkozik”. Érdekes, hogy Rogán Antal minisztériumánál szintén nagyon gyorsan és nagyon hasonlóan válaszoltak a megkerésre: „Az Önök összes felvetése ostobaság. Egyszerűbb lenne, ha belátnák, hogy ebben az ügyben gondatlanul jártak el és nem mondtak igazat az olvasóiknak". 

Figyelmébe ajánljuk