Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt a MÖSZ

  • narancs.hu
  • 2021. február 16.

Belpol

A napokban egyeztetnek erről a kormányzattal.

Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatok számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke, kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón kijelentette: teljes kompenzációra tartanak igényt. "Adják vissza azt a pénz, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!" - fogalmazott Gödöllő polgármestere.

Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke közölte: a következő napokban két fontos ügyben,

  • az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról
  • és az oltási programról is egyeztetnek a kormányzattal.

A sajtótájékoztatón elhangzott: bár a kormány január 31-ig ígérte, hogy tárgyal a 25 ezer fő feletti települések polgármestereivel az iparűzési adó kiesésével kapcsolatban, ez a mai napig nem történt meg. A megyei jogú varosok, valamint a MÖSZ levélben fordultak a miniszterhez, aminek hatására erre a hétre a kormány összehívta az érintett városokat.

"A települések a teljes kompenzációt tudják csak elfogadni, hiszen az iparűzési adó kiesése csak egy része a hiánynak. Nem szabad elfelejteni, hogy már elvették a gépjárműadót, valamint elvesztek más bevételek is. Éppen ezért fontos, hogy a kiesett adót teljes egészében kompenzálja az állam" - írja a MÖSZ a Facebook-oldalán.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.