Két napja némult el a Klubrádió, most mégis folytatódik a frekvenciájuk pályáztatása

  • narancs.hu
  • 2021. február 16.

Belpol

Ezzel visszaszerezheti a rádió a volt frekvenciáját?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa két nappal a Klubrádió elnémítása után úgy határozott, máris folytatja a Klubrádió vasárnap éjjelig használt Budapest FM 92,9 MHz frekvenciájának pályáztatását, miután a kormányközeli, tavaly létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is visszavonta jogorvoslatát a pályázatból való kizárása miatt, írja a Media1.

A lap információit erősíti az is, hogy az NMHH Médiatanács honlapján található egy hivatalos PDF állomány, amely szerint a Médiatanács e heti napirendjén szerepelt „a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára 2020. november 4-én közzétett pályázati felhívással megindított pályázati eljárás folytatása” című napirend.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Klubrádió vasárnapig használhatta az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így éjfél óta csak internetrádióként tud tovább üzemelni. A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így azok kizáró okot jelentettek a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor. Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen.

A Media1 megjegyzi: a Médiatanács korábban arra hivatkozva függesztette fel a pályáztatást, hogy a frekvenciára ugyancsak pályázó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. (ez a több kormányközeli megbízásairól ismertté vált Biró Balázs ügyvéd vállalkozása), valamint a másik pályázó, a Közösségi Rádiózásért Egyesület is jogorvoslattal élt a 92,9 MHz-es frekvenciapályázaton a rájuk vonatkozó kedvezőtlen döntés, a pályázatból való kizárásuk miatt.  A Közösségi Rádiózásért Egyesület végül január 27-én visszavonta a fellebbezését és visszalépett a pályázattól. A lap utolérte ugyan Biró Balázst és megkérdezte tőle, ők is visszavonták-e a pályázatot, de annyit mondott csupán, hogy "folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik".

A Media1 szerint "a 92,9 MHz-es frekvenciapályázat újraaktiválásával a Klubrádiónak lehetősége nyílik, hogy visszaszerezhesse volt frekvenciáját. A Médiatanács most (már e heti ülésén) megvizsgálja, a Klubrádió hiánypótlása megfelelő-e az alaki követelmények szempontjából. Ha igen, akkor következhet az egyedüliként a pályázatban maradó Klubrádió pályázatának tartalmi kiértékelése. Ha a Médiatanács nem talál problémát a pályázatban, akkor a Klubrádióé lehet újra a 92,9 MHz."

A Klubrádió ügyével az alábbi cikkben foglalkoztunk bővebben.

Figyelmébe ajánljuk