Teljesen Mészárosékhoz kerülhet Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója

  • narancs.hu
  • 2020. december 15.

Belpol

Az Opusnak eddig is volt érdekeltsége a Tigázban, most az egész az övék lehet.

Több egymástól független forrásból is arról értesült a Forbes.hu, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó tőzsdei befektetőcég, az Opus Global Nyrt. tárgyalásokat folytat arról, hogy megvásárolja a Tigáz teljes részvénycsomagját.

Ahogy írják, a Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet, Magyaroszág területének közel felét látja el földgázzal.

A Tigáz 2017-ben került az olasz ENI cégtől a svájci központú, de magyar többségi tulajdonban lévő MET energetikai csoport tulajdonába. 

Az Opusnak már eddig is volt érdekeltsége a Tigázban. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap tavaly nyáron szerzett tulajdonrészt az addig 99,14 százalékban a MET Csoporthoz tartozó Tigáz Zrt-ben, majd a tőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen részesedést szerzett egy tőkeemeléssel. Ennek révén végül 49,57 százalékos közvetett tulajdonrészhez jutott a Tigáz Zrt.-ben. 

A Forbes.hu értesülései szerint moat az Opus a MET maradék részesedését is megszerezné.

A Forbes.hu megkereste az ügyben a két érintett csoportot: a MET  tömören csak annyit válaszolt, piaci híreszteléseket nem kommentálnak. Az Opus nem erősítette meg, de nem is cáfolta az infirmációkat, viszont kiemelték, hogy  hogy folyamatosan vizsgálják az újabb felvásárlási lehetőségeket, de piaci pletykákat nem kommentálnak.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?