Szerda este eldől Deutsch sorsa a Néppártban

  • narancs.hu
  • 2020. december 15.

Belpol

Szavaznak a  kizárásáról, és ha Deutschot elküldik, akkor akár a többi fideszes is kiléphet.

Szerda este hat és nyolc között ülésezik a néppárt EP-frakciója, és az egyik napirendi pont szerint szavaznak majd Deutsch Tamás fideszes képviselő kizárásáról is - írja a 444.hu.

Deutsch kizárását amiatt kezdeményezték, mert a gestapó és az ÁVH-módszereként beszélt Manfred Weber megnyilatkozásairól.  Deutsch ugyan bocsánatot kért a kijelentéséért Manfred Webertől, a kizárásról való szavazást nem vetették el továbbra sem.

Az ügy közben azzal is bonyolódott, hogy kipattant a Szájer-botrány. Szájer lemondásával pedig Deutsch lett a fideszes EP-képviselők delegációvezetője.

A szerdai szavazás menetéről Ujhelyi István írt közösségi oldalán, és rámutat még egyérdekességre, miszertin Deutsch kizárását a Sargentini-jelentés elfogadásához hasonlóan úgy szavazzák meg, hogy csak az igen és nem szavazatokat veszik figyelembe, a tartózkodásokat nem. A Fidesz azonban már a Sargentini-jelentés esetén is kifogásolta ezt a módszert, így most az fog történni, hogy Deutsch kizárását egy a Fidesz által illegitimnek tekintett módszerrel fogják eldönteni.

A szerdai döntés azonban nemcsak Deutschra lehet hatással, ugyanis korábban az atv.hu brüsszeli források alapján azt az információt kapta, hogyha Deutschot kizárják, a fideszesek "mennek mindannyian". Hozzáteszik, hogy Navracsics Tibor az Euronews hétfő délután megjelent podcastjában azt mondta, hogy tudomása szerint veszélyben van a Fidesz néppárti tagsága. 

A 444.hu emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor a múlt héten feldobta azt az ötletet, hogy a Fidesz legyen a néppárt külső szövetségese, mint az ezredforduló idején a brit konzervatívok voltak, erre azonban érdemben nem reagáltak. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.