Az új seprők - Választás 2019

Terézvárosban lezárul az urizálás kora

Soproni Tamás, Budapest, VI. kerület

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. november 17.

Belpol

Az együttműködésnek nincs alternatívája, és bár a közös munka nyilván sok vitával jár majd, enélkül sem a szűkebb környezet, sem az ország újrafölépítése nem elképzelhető – ezt a véleményt valamilyen formában mindhárom beszélgetőpartnerünk megfogalmazta. Első polgármesteri nyilatkozataik alapján kerületeikben nemcsak a vezetés személyi állománya, de a vezetési stílus is gyökeresen megváltozik.

Magyar Narancs: Az ellenzék egyértelműen jól jött ki a vasárnapi választásból. Mik a főbb okai e sikernek?

Soproni Tamás: Az ellenzék nekiállt végre a szükséges munka elvégzésének. Mi is jó kampányt folytattunk a VI. kerületben, és Karácsony Gergő csapatától is megkaptunk minden segítséget. Például azt a rengeteg plakátot, ami kint van az utcán, és komoly erőt sugároz. A kampány technikai háttere, amire szükség van, az most megvolt úgy, ahogyan annak lennie kell. Az ellenzék ebben is kezd felnőni a Fidesz támasztotta kihíváshoz. Megvolt a kampány politikai háttere is: a mi oldalunkon volt Karácsony Gergő, egy progresszív, Budapesthez nagyon illő ember, szemben Tarlós Istvánnal, aki egy üzemvezető. Tehát ez a két faktor együtt, a politikai elem – az üzenet és az erő víziója –, valamint a technikai háttér is szükséges volt a jó eredményhez.

A Borkai-botrány nélkül nyilván nem lett volna ilyen elsöprő győzelem. Borkai Zsolt a NER szimbóluma, és a mi szavazóinkat mindaz nagyon felháborította, ami róla nyilvánosságra került. Persze, azt eddig is tudtuk, hogy ellopják a pénzünket, de sokszor felfoghatatlan mennyiségű pénzekről van szó. Amikor viszont megjelenik egy luxusvilla vagy a prostitúció, akkor hirtelen láthatóvá válik a visszataszító urizálás. Nem is feltétlenül a korrupció az, ami engem leginkább felháborít, hanem az az urizálás, amit meg mernek engedni maguknak. Az, hogy míg Terézvárosban 300 olyan önkormányzati bérlakás van, ahol nincsen vécé, addig a polgármester asszony (a fideszes Hassay Zsófia – K.-A. Á.) 200 milliós luxusvillában lakik. Ez egyszerűen nem oké. Vagy a polgármester asszony szolgálati luxusautója – nincs erre szükségem polgármesterként, ha közben emberek nem megengedhető körülmények között élnek a kerületemben.

MN: Polgármesterként mik lesznek az első intézkedései?

ST: Az első nap, amikor az önkormányzat visszakapja a polgármesteri luxusautót, annak a kulcsát leadom, és mobil gyógyszertárrá vagy időseknek nyújtott ingyentaxivá alakítjuk. Ez a jelképe lesz annak, hogy lezárul az a korszak, amikor Terézváros élete a szűk elit urizálásáról szólt. Áthelyezzük a fókuszt a sokakra, azokra, akik segítségre szorulnak. Átvilágítjuk az összes önkormányzati céget és az önkormányzat saját működését is. A Terézvárosi Vagyonkezelőben is vannak például gyanús ügyek. Számos szerződést kértünk ki az utóbbi időszakban ezekkel kapcsolatban, de válaszra sem méltattak minket. Ezeket nyilvánosságra fogjuk hozni, és ha szükséges, megtesszük a feljelentéseket. Emellett a programunkat is elkezdjük végrehajtani, elfogadjuk azokat a határozatokat, amelyek Terézváros zöldítésére, a szeméthelyzet rendbetételére, illetve a parkolási problémák megoldására vonatkoznak.

MN: Az eddigiekhez képest most teljesen másfajta közös munka vár a pártokra. A terézvárosi testületben 3-3 momentumos, MSZP-s, DK-s és egy LMP-s képviselővel kell majd együtt dolgozni.

ST: Nagyon büszke vagyok arra, ami az elmúlt időszakban történt, és részben azért, mert újra kellett tanulni – a fiatalabbaknak megtanulni – a demokráciát. Azt, hogy leülünk egy asztalhoz különböző pártokból, vitatkozunk, aztán eljutunk egy olyan megoldáshoz, amit a többség el tud fogadni és egyben a közösség javát szolgálja. És aztán ennek alapján megyünk tovább. Így alakult ki például a programunk is. Ezt a folyamatot teljesen elfelejtette a Fidesz, mert egészségtelen az az egypárti struktúra, ami Magyarországon létrejött. Ezért is örülök annak, hogy Terézvárosban jó együttműködésben vagyunk a többi párttal. Az elmúlt időszakban a közös munka alatt létrejött egy olyan közösség, ami nemcsak a kampányra vonatkozik, hanem a kormányzásra is. Nagyon bízom abban, hogy nem lesznek komoly problémák. Viták viszont lesznek, de ez jó, mert erről szól a demokrácia.

MN: Arra is számít, hogy a megújításban a DK-s, MSZP-s politikusok is partnerek lesznek?

ST: Százszázalékosan! Egyetlen feltételem volt, amikor elfogadtam a közös polgármester-jelöltséget: hogy azok, akiknek korábban bármiféle szerepe volt Terézváros közéletének sötétebb oldalához, vagy bármiféle korrupciós ügyben érintettek voltak, nem lehetnek tagjai sem a képviselő-testületnek, sem bizottságoknak, és semmilyen módon nem vehetnek részt a VI. kerületi önkormányzat munkájában. Ebben abszolút partnerek voltak a pártok. Új képviselők vannak a testületben, akikkel egyetértünk ezekben az alapvető célokban. Az első testületi ülésen velük együtt fogadjuk el az Ez a Minimum! átláthatósági programot, amit az Átlátszó, a Transparency és a K-Monitor közösen dolgozott ki.

MN: Arra hogyan készülnek, hogy várhatóan komoly kormányzati ellenszélben kell vezetni Budapestet és a kerületeket?

ST: A kormánynak és az Országgyűlésnek van ugyan eszköze, de politikai lehetősége nincs arra, hogy ellehetetlenítse a fővárost vagy Terézvárost. Az országgyűlési kétharmaddal bármit megtehet a Fidesz. El lehet venni a bevételeket, meg lehet fojtani Budapestet. De ne felejtsük el, hogy Budapesten és Terézvárosban is van mintegy 40 százaléknyi Fidesz-szavazó: ha velünk együtt őket is büntetné a kormány, akkor nem kétharmaddal fog nyerni az ellenzék 2022-ben Budapesten, hanem száz százalékkal. Ezért a Fidesznek politikai lehetősége nincs arra, hogy elvegyen minden forrást az önkormányzatoktól.

Ugyanakkor nagyon felkészültnek kell lennünk: elég egyetlen hiba vagy apró baki, arra a Fidesz lecsap és a propagandagépezetével hatalmasra duzzasztja. Ha például bebizonyosodik, hogy igazak a kispesti Lackner Csabával kapcsolatos vádak, akkor neki azonnal távoznia kell az ellenzék soraiból. Azt garantálom, hogy Terézvárosban csak tiszta kezek lesznek az önkormányzat környékén.

MN: Hogyan tudja garantálni ezt a tisztaságot? Most kerülnek be a hivatalokba, jóval dörzsöltebb politikusokkal lesznek körülvéve.

ST: A mi oldalunkon új embe­rek vannak minden párt részéről, akikre a gyanú árnyéka sem vetül, ez az egyik. A másik pedig, hogy olyan jegyzőt és kabinetvezetőt kell választania minden polgármesternek, akik tisztában vannak azzal, hogy hol lehet okoskodni, akik felhívják a figyelmet az olyan trükközőkre, akikre az első pillanatban le kell sújtani. Én is ilyen embereket fogok választani, akik a szemem lesznek az önkormányzat minden területén, és esélyt sem hagyunk arra, hogy bárhol is visszaélés történjen.

MN: Számít arra, hogy a vasárnapi eredmények hatására a Fidesz politikája megváltozik?

ST: Nem vagyok naiv, alapvető változásra nem számítok. A fideszes logika szerint a háborúnak folyamatosnak kell lennie. Hódmezővásárhely elvesztése után, 2018 elején ugyan Bencsik András még azt mondta a kiváló Sajtóklub című műsorban, végig kéne gondolni, hogy az állandó migránsozás rendben van-e, de ezek a kritikus hangok hamar megszűntek a Fideszen belül. Azt el tudom képzelni, hogy most felerősödnek. A vasárnapi eredmény hatalmas pofon a kormánynak, és ha mosolygott is Orbán Viktor az eredményvárón, az nem volt őszinte. Ők is pontosan tudják, hogy súlyos vereséget szenvedtek. Budapest mellett tíz megyei jogú várost is megnyert az ellenzék, ami azt mutatja, hogy a városok és az értelmiség kezét elengedte a Fidesz. Ezt a jövőben egy kisebb mértékű konszolidációnak követnie kell, hiszen nem akarhatják elveszteni a politikai támogatottságuk jelentős részét.

MN: Mit jelent ez az eredmény a Momentumnak és az ellenzéknek 2022 szempontjából?

ST: Az eredmény önmagában hitet ad a szavazóknak, hogy van lehetőség a kormányváltásra is akár 2022-ben, úgyhogy komoly munka vár ránk a következő években. A Momentum 2017-ben robbant be a politikába, most pedig felnőttünk azzal, hogy kerületeket és városokat kormányzunk. Eddig bizalmat kaptunk, most pedig rá kell szolgálnunk a bizalomra. Ehhez hasonlóan a teljes ellenzéknek hatalmas a felelőssége abban, hogy megmutassa, milyen országot képzel el, és hogyan tud városokat vezetni. Ha tényleg sikerül kimozdítani Budapestet a XX. századból a XXI.-be, akkor ez egy jó minta lesz, és a szavazók is elhiszik, hogy az ellenzéki pártok kormányzóképesek. A mostanra felállt és sikeresnek bizonyult együttműködésnek fenn kell maradnia. Ez az egyetlen út, aminek a vége az Orbán-kormány leváltása. Akár kétharmaddal, hiszen a jogállamiságot is helyre kell állítanunk.

Neked ajánljuk