Tetőzött – Árvízjelentés Vácról

  • Matkovich Ilona
  • 2013. június 10.

Belpol

Tegnap a városházán a helyi védelmi bizottság rendkívüli ülésén arról döntöttek, hogy a Duna-parti sétányokon lakókat ideiglenes lakóhelyelhagyásra kérik. Jelentés és képek a vízben ázó városból.

Vasárnapra eltűntek Vácról a katasztrófaturisták. A belváros csendes volt, alig járt autó az utcákon, már ahol egyáltalán közlekedni lehetett. A Duna-parti sétányon és a város mélyebben fekvő területein magasan állt a víz. A helyiek kitartóan lapátoltak és gondoskodtak a védekezésben segítő vendégekről. A bolhapiacon kb. 10 kg szeletelt kenyér, 10 doboz margarin, zöldpaprika, szalámi gyűlt össze mint adomány, amiből 300 darab szendvics készült menten a lapátolóknak. Szükség is volt a bőséges ellátmányra, ugyanis a talajvíz folyamatos emelkedése miatt újabb gátakat kellett emelni. A helyieknek száz Hajdú-Biharból érkező rendőr és tűzoltó segített tölteni a zsákokat, ők várhatóan keddig maradnak a városban.

Bár Vác alsó szakasza napok óta vízben ázik, tegnapig azt hittük, hogy a város megússza kitelepítés, gátszakadás és a minden lehetséges résen utat törő buzgárok felszivárgása nélkül, ám 11 órakor a városházán a helyi védelmi bizottság rendkívüli ülésén arról döntöttek, hogy a Duna-parti sétányokon lakókat ideiglenes lakóhelyelhagyásra kérik. Akinek nincs más lehetősége, a városi sportcsarnokban tudják elhelyezni. A házakban nem maradhatnak nők és gyerekek – a férfiak közül is csak azok, akik szivattyút kezelnek, jelentette be 13 óra előtt néhány perccel Fördős Attila polgármester, aki elmondta azt is, hogy a gátakat továbbra is védik a szakemberek. Az előrejelzések alapján hosszabb tetőzéssel-levonulással számolnak. Napközben a vízszint 806 cm volt, minden várakozást felülmúló adat. A Duna a kora esti óráktól tetőzik.

De továbbra is várják önkéntesek jelentkezését Vácon a Földváry téren, homokzsákolásra.

false

false

false

false

false

false

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Figyelmébe ajánljuk