Tiborcz cégcsoportja 90 százalékban Mészáros-hitelekből terjeszkedik

  • narancs.hu
  • 2021. november 15.

Belpol

A BDPST Group 60 milliárdos hitelállományából 55-öt a Mészáros-bankok álltak. 

Tiborcz István, Orbán Viktor veje az elmúlt egy évben megduplázta exkluzív ingatlanjai, hoteljei számát, a 60 milliárd forintos adósságállományának 92 százaléka pedig Mészáros Lőrinchez közeli bankok hiteleiből áll – írja a Válasz Online. 

Bár Tiborcz Istvánnak már nincs olyan érdekeltsége, amely részesülne állami forrásokból, rendszeresen a legnagyobb magyar közpénz-felhasználóktól vesz, vagy nekik értékesít épületeket, esetleg épp együtt hasznosítanak egy-egy palotát. 

Legutóbb a Mészáros Lőrinc turisztikai divíziójaként jegyzett Hunguest Zrt. három szállodája (egy mátraházai „lifestyle” szálló és két ausztriai síhotel) került a Tiborcz István birtokolta BDPST Group portfoliójába, azaz a miniszterelnök családi zónájába, de a kormányfő veje szerzett még egy Budapest belvárosi, Dorottya utcai szállodát, továbbá megvette a Szabadság térre tekintő volt Iberostar-szállót is, valamint a spanyolországi Costa del Solon is lett hirtelen egy négycsillagos intézménye. Tavaly a svábhegyi Fonográf Klubot szerezte meg a cégcsoport, illetve egy hatszobás, 309 négyzetméteres, budai, zöldmáli luxuslakás szállt át kisebb részben a hivatalos itt lakó Jászai Gellért mellett nagyobb részben a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-re.

A lap azt is írja, hogy a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) rendszeresen hitelez a Tiborcz-cégeknek.

A cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján

a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-bankoktól.

A lap rá is kérdezett Tiborcznál, hogy meddig tartja eladósíthatónak a cégcsoportját, illetve lát-e esélyt arra, hogy ezt a gyarapodó kölcsöntömeget valaha visszafizeti, a nevében válaszoló kommunikációs ügynökség pedig azt válaszolta: „A BDPST Group stratégiai célja, hogy a magyarországi és nemzetközi piacon egy egyedi, megkülönböztető szállodaportfolióval jelen lévő, fontos piaci szereplő legyen. Ezt a célt szolgálják az elmúlt időszakban bejelentett akvizíciók, így a spanyolországi Los Alcazaresben megvásárolt tengerparti hotel, a két ausztriai síszálloda, valamint a Budapest belvárosában megvásárolt D8 hotel és a korábban az Iberostar által üzemeltetett butikszálloda is. A cégcsoport itthon és külföldön egyaránt keresi a további terjeszkedési lehetőségeket.

Az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását – a szektorban megszokott gyakorlatnak megfelelően – saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítja, a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tudunk további részleteket közölni.”

A lap hozzáteszi, hogy ez azt jelenti, ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot.

A Válasz Online végig is veszi a BDPST Group ingatlanportfólióját és adósságállományát: 

  •  Hotel Dorothea – Budapest V., Dorottya utca 2. (kivitelezés alatt) – 40,14 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A kormány nemzetgazdasági szempontból már három éve kiemelt beruházássá minősítette. Az itt nyíló ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni az Autograph Collection Hotels márka alatt.
  • D8 Hotel – Budapest V., Dorottya utca 8. (új szerzemény) – 6,7 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. 
  • A volt Iberostar Grand Hotel – Budapest V., Október 6. utca 26. (új szerzemény) – 5,21 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. A Szabadság tér sarkán álló 50 szobás szálloda„fiatalos, urbánus koncepció mentén születik újjá 2022-ben”.
  • Adria-palota – Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítás alatt) – legalább 3,025 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A Szabadság térre néző épület földszintjén üzlethelyiségeket, a felsőbb szinteken lakásokat és irodákat alakítanak ki
  • Botaniq kastélyszálló – Tura, Park utca 37. – 2,31 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel. A felújítás után az ingatlan ma exkluzív rendezvényhelyszínként, illetve 19 szobás luxushotelként működik.
  • Alice Hotel – Budapest VI., Andrássy út 116. – 1,5 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel. Ma butikhotelként működik.
  • Andrássy Kúria & Spa – Tarcal, Fő utca 94. – 0,88 milliárd forintos MFB-hitellel.
  • Lifestyle Hotel Mátra – Gyöngyös/Mátraháza, hrsz. 7160. (új szerzemény). A Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotelstől az elmúlt hetekben vették át a négycsillagos szállót a Kékes lábánál
  • Hotel Relax Resort és a Hotel Alpenblick – Sankt Georgen ob Murau, illetve Sankt Lorenzen ob Murau, Ausztria (új szerzemények). Az ugyancsak a Mészáros-féle Hunguesttől átvett két szálloda a magyarok által különösen kedvelt muraui sírégióban található.
  • Hotel Atrio del Mar – Los Alcázares, Spanyolország (új szerzemény). A nyár közepe óta Tiborczék által üzemeltetett négycsillagos szálloda.
  • Szabadidős komplexum a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén – Budapest XII., Költő utca 30-32. (tavalyi szerzemény).
  • Értékes ingatlan Zöldmálon – Budapest II., Felső Zöldmáli út 53. (tavalyi szerzemény). Az újonnan épült, háromlakásos társasház két kisebb egysége a 4iG óriásvállalatot vezető Jászai Gellért egy-egy érdekeltségéé, a legnagyobb, mintegy 309 négyzetméteres, hatszobás, 107 négyzetméteres terasszal rendelkező lakás viszont 2020 augusztusa óta a BDPST Zrt. tulajdona. 
  • Műemlékház a budai Várban – Budapest I., Fortuna utca 11. A Karmelita-kolostortól mindössze néhány száz méterre fekvő ingatlan felújítandó állapotban van. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk